Основни резултати от изследването за използване на информационни и комуникационни технологии в домакинствата и от лицата в област Хасково през 2023 година

Резултатите от проведеното изследване за използването на информационни и комуникационни технологии в домакинствата и от лицата в област Хасково показват, че през 2023 г. 83.0% от домакинствата в областта имат достъп до интернет в домовете си, като е отбелязано намаление от 8.8 процентни пункта спрямо предходната година. Средната стойност за страната по този показател е 88.5%. По дял на домакинствата с достъп до интернет областта е на 22-ро място в страната.

През 2023 г. 69.4% от лицата в област Хасково на възраст 16 – 74 навършени години се възползват от удобствата на глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично. В регулярното използване на интернет от лицата в сравнение с предходната година е регистрирано намаление от 2.4 проценти пункта.

В област Хасково мъжете са по-активни при редовното използване на интернет в сравнение с жените – съответно 70.6 и 68.2%.

Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като 86.8% от лицата с висше образование, 71.2% от тези със средно образование и 53.1% от лицата с основно и по-ниско образование използват редовно глобалната мрежа през 2023 година.