Наети лица и средна брутна работна заплата в област Смолян през трето тримесечие на 2023 година

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян към края на септември 2023 г. намаляват с 3.1% спрямо края на юни и достигат 30.4 хил., като намалението на наетите в частния сектор е с 4.3%, а в обществения сектор има нарастване с 0.3%.

Спрямо края на второ тримесечие на 2023 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Други дейности” и „Строителство“. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ и „Хуманно здравеопазване и социална работа“.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 34.4 и 11.3%.

В края на септември 2023 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян са с 2.0% по-малко в сравнение със същия период на предходната година.

Средната брутна месечна работна заплата в област Смолян за юли 2023 г. е 1 349 лв., за август – 1 357 лв. и за септември – 1 451 лева.