НАЕТИ ЛИЦА И СРЕДНА БРУТНА РАБОТНА ЗАПЛАТА ПРЕЗ ЧЕТВЪРТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2019 ГОДИНА В ОБЛАСТ ГАБРОВО (ПРЕДВАРИТЕЛНИ ДАННИ)

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на декември 2019 г. са 39.7 хиляди. Спрямо края на третото тримесечие на 2019 г. наетите лица се увеличават с 0.7%, а в сравнение със същия период на предходната година увеличението е с 3.2%.

Наетите лица по трудово или служебно правоотношение към 31.12.2019 г. в обществения сектор са 7.8 хиляди, а в частния – 31.8 хиляди. Спрямо края на септември 2019 наетите в обществения се увеличават с 1.5%. а в частния сектор – с 0.5%. В сравнение със същия период на предходната година наетите в обществения сектор се увеличават с 3.6%, а в частния с 3.1%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 49.3 и 12.2%.

Средната брутна месечна работна заплата за октомври 2019 г. е 1 123 лв., за ноември – 1 141 лв., и за декември – 1 145 лева.

През четвъртото тримесечие на 2019 г. средната месечна работна заплата e 1 137 лв. и нараства спрямо третото тримесечие на 2019 г. с 2.8%. В обществения сектор получават средно 1201 лв., а в частния – 1121 лв.

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през четвъртото тримесечие на 2019 г. са получили наетите по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“, „Образование“ и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“.

В сравнение с останалите области на страната, по показателя средна брутна месечна работна заплата област Габрово се нарежда на седмо място в страната след София (столица), Враца, Варна, Стара Загора, София (област) и Пловдив.

Методологични бележки

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия. Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак – 28 административни области, икономическа дейност по КИД – 2008, размер на предприятието според броя на наетите лица.

Методологията на тримесечното наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, както и актуални данни, могат да се намерят на сайта на НСИ: http://www.nsi.bg/sites/методология; http://www.nsi.bg/данни.

Изготвил:

Силвана Стоянова

Главен експерт в „Отдел статистически изследвания – Габрово“

Териториално статистическо бюро – Север

Национален статистически институт

5300 Габрово, ул. „Алеко Константинов“ № 65

Тел.: 066 819746

e-mail: [email protected]

www.nsi.bg