Основни резултати от изследването за използване на информационни и комуникационни технологии в домакинствата и от лицата в област Кърджали през 2019 година

Резултатите от проведеното през 2019 г. изследване за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата показват, че 75.1% от домакинствата в България имат достъп до интернет в домовете си, като е отбелязан ръст от 3.0 процентни пункта спрямо предходната година. За достъп до интернет домакинствата използват мобилна връзка чрез мрежата на мобилните телефонни оператори (64.0%) и фиксирана кабелна връзка – 57.8%.

Достъп до интернет от домакинствата

През 2019 г. с най-висок относителен дял на домакинствата с достъп до интернет е Югозападният район (77.8%), а след него се нареждат Южният централен и Югоизточният район, съответно със 75.3 и 74.7%. Домакинствата от Североизточния и Северния централен район, където с достъп до интернет са съответно 74.0 и 73.2% от домакинствата, изостават от средната стойност за страната. Най-нисък е относителният дял на домакинствата с достъп до интернет в Северозападния район – 70.8%.

Домакинствата с деца използват по-активно глобалната мрежа, като 90.5% от тях имат достъп до интернет при 70.0% за домакинствата без деца. В област Кърджали 67.5% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си. Спрямо предходната година в област Кърджали е отбелязан спад от 16.9 процентни пункта.