Статистика на фамилния бизнес в област Благоевград през 2022 година

Семейните предприятия представляват значителна част от съществуващите европейски компании, които в голяма степен допринасят за развитието на Европейската икономика.

От 2015 г. Националният статистически институт провежда статистическо проучване за Семейния бизнес в България. Целта на наблюдението е да се подобри наличността на надеждни статистически данни за фамилния бизнес и да се оцени ролята на тези предприятия в българската икономика.

Данни за фамилния бизнес се събират от предприятия и организации, извършващи дейност на територията на страната. Основен източник на информация е годишната отчетност за дейността на предприятията.

През 2022 г. 5 368 са активните предприятия в област Благоевград, които декларират, че бизнесът им е семеен. В сравнение с 2021 г. техният брой се увеличава с 455, или с 9.3%, а в сравнение с 2017 г. те намаляват с 260, или с 4.6%.

През 2022 г. на територията на област Благоевград функционират 5.1% от активните фамилни предприятия в страната, което я поставя на пето място.