Наети лица и средна брутна работна заплата в област Смолян през четвърто тримесечие на 2022 година

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян към края на декември 2022 г. нарастват с 1.3% спрямо края на септември 2022 г. и достигат 31.4 хил., като нарастването на наетите в частния сектор е с 2.9%, а в обществения сектор има намаление с 3.1%.

Спрямо края на третото тримесечие на 2022 г. най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Култура, спорт и развлечение”, „Хотелиерство и ресторантьорство”  и „Селско, горско и рибно стопанство”. Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Административни и спомагателни дейности”, „Операции с недвижими имоти” и „Производство и разпространение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – съответно 35.3 и 9.1%.

В края на декември 2022 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян са с 2.1% повече в сравнение със същия период на предходната година, като в обществения сектор няма промяна, а в частния сектор – нарастването е 2.8%.Средната брутна месечна работна заплата в област Смолян за октомври 2021 г. е 1 262 лв., за ноември – 1 228 лв. и за декември – 1 304 лева.