ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ НАБЛЮДЕНИЕТО НА РАБОТНАТА СИЛА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕЗ 2021 ГОДИНА

От началото на 2021 г. наблюдението на работната сила във всички държави – членки на ЕС, включително и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила. Тези регламенти налагат промени в методологията на наблюдението, свързани преди всичко с дефинициите за заетост и безработица, поради което резултатите от наблюдението на работната сила за 2021 г. не са напълно съпоставими с тези за предишни периоди.

1. Основни резултати за възрастовата група 15 и повече навършени години

През 2021 г. в област Велико Търново икономически активните лица са 110.6 хиляди. Коефициентът на икономическа активност е 55.9%, като при мъжете е 61.6%, а при жените – 50.6%.

Общият брой на заетите лица през 2021 г. в областта е 106.7 хиляди.

Коефициентът на заетост през 2021 г. в област Велико Търново е 53.9%, като при мъжете е 59.2%, а при жените – 49.0%. Безработните лица през 2021 г. в област Велико Търново са 4.0 хиляди. Коефициентът на безработица е 3.6%.

Лицата извън работната сила на 15 и повече навършени години през 2021 г. в областта са 87.4 хил., от които 41.5% са мъже и 58.5% – жени.

2. Основни резултати за възрастовата група 15 – 64 навършени години

През 2021 г. в област Велико Търново икономически активните лица на 15 – 64 навършени години са 107.4 хиляди. Коефициентът на икономическа активност е 75.0%, като при мъжете е 77.5%, а при жените – 72.4%.

Заетите лица на възраст 15 – 64 навършени годинипрез 2021 г. в областта са 103.5 хиляди. От всички заети лица 68.2 хил. са със средно образование, 31.9 хил. – с висше образование, и 3.4 хил. са с основно и по-ниско образование.

Коефициентът на заетост е 72.2%, съответно 74.3% за мъжете и 70.1% за жените. Най-висок коефициент на заетост имат висшистите – 87.2%, следвани от лицата със средно образование –  75.2%, и от лицата с основно и по-ниско образование – 21.4%.

Безработните лица на възраст 15 – 64 навършени години през 2021 г. в област Велико Търново са 3.9 хиляди. Коефициентът на безработица е 3.7%.

Лицата извън работната сила във възрастовата група 15 – 64 навършени години през 2021 г. са 35.9 хил., от които 45.5% са мъже и 54.5% – жени.

Методологични бележки

Наблюдението на работната сила е извадково и се провежда непрекъснато, като осигурява тримесечни и годишни данни за икономическата активност на населението на 15 и повече навършени години. Изследването обхваща обикновените домакинства в страната.

От началото на 2021 г., в изпълнение на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския

парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и произтичащи от него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила, са направени промени в методологията на наблюдението на работната сила, свързани преди всичко с дефинициите за заетост и безработица, а именно:

– лицата, които са в отпуск за гледане на дете между 1 и 2-годишна възраст, през който

получават обезщетение във фиксиран размер, се отнасят към заетите лица (до края на 2020 г. са отнасяни към икономически неактивните лица);

– лицата, които са в неплатен отпуск за гледане на дете между 2 и 8-годишна възраст, се считат за заети само ако еднократната продължителност на ползване на този вид отпуск е най-много 3 месеца, т.е. не ползват наведнъж целия полагаем им се отпуск (по 6 месеца за всеки от родителите). До края на 2020 г. те са отнасяни към заетите лица;

– лицата, които отсъстват от работа по причини, различни от годишен отпуск, заболяване или злополука и отпуск за отглеждане на дете, се считат за заети само ако продължителността на отсъствието е до 3 месеца (независимо дали получават частично възнаграждение);

– лицата, които произвеждат селскостопански продукти за собствено потребление, са изключени от категорията на заетите лица, дори чрез това производство да задоволяват основна част от потреблението в домакинството. За заети се считат само лицата, произвеждащи селскостопанска продукция, основната част от която е предназначена за продажба или за размяна;

– лицата със сезонна работа се определят като заети извън активния за работа сезон, ако

продължават регулярно да извършват задачи и дейности, свързани с работата или бизнеса, извън изпълнението на юридически или административни задължения;

– лицата, които получават социални помощи и във връзка с това са задължени да извършват общополезни дейности, не се считат за заети лица. До края на 2020 г. те са отнасяни към заетите лица, ако са извършвали такава дейност през наблюдаваната седмица.

Наблюдаван период – характеристиките на всяко анкетирано лице се отнасят за състоянието му през определена календарна седмица.

Икономически активното население (работната сила) включва всички заети и безработни лица.

Заети са лицата на възраст 15 – 89 навършени години, които през наблюдавания период:

– извършват работа дори за един час, за което получават работна заплата или друг доход;

– не работят, но имат работа, от която временно отсъстват поради годишен отпуск, болест, отпуск при раждане и отглеждане на дете до навършване на 2-годишна възраст, гъвкав график на работното време, участие в обучение, свързано с работата, както и поради друго отсъствие, ако продължителността му е 3 месеца или по-малко.

Безработни са лицата на възраст 15 – 74 навършени години, които:

– нямат работа през наблюдавания период;

– активно търсят работа през период от четири седмици, вкл. наблюдаваната, или вече са намерили работа, която очакват да започнат до три месеца след края на наблюдавания период;

– имат възможност да започнат работа до две седмици след края на наблюдавания период.

Икономически неактивни (лица извън работната сила) са лицата на възраст 15 и повече навършени години, които не са нито заети, нито безработни през наблюдавания период, вкл. Всички лица на възраст 90 и повече навършени години.

Коефициент на икономическа активност – относителният дял на икономически активните лица от населението в същата възрастова група.

Коефициент на заетост – относителният дял на заетите лица от населението на 15 и повече навършени години или в съответната възрастова група.

Коефициент на безработица – относителният дял на безработните лица от икономически активното население.

Годишните данни са осреднени стойности от четирите тримесечия на съответната година.

Поради направените закръгления в някои случаи общите данни могат да се различават

незначително от сумата на отделните групи, включващи се в тях.

По-подробни данни от Наблюдението на работната сила могат да се намерят на сайта на НСИ – www.nsi.bg, раздел „Пазар на труда“,