Основни резултати за използването на информационно – комуникационните технологии от домакинствата и лицата в Софийска област през 2021 година

Резултатите от проведеното през 2021 г. изследване за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата показват, че 74.1% от домакинствата в Софийска област имат достъп до интернет в домовете си.

През 2021 г. 60.9% от лицата в Софийска област на възраст между 16 и 74 навършени години използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично. Мъжете са по-активни при редовното използване на интернет в сравнение с жените – съответно 67.7 и 53.7%. Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование – докато 93.4% от лицата с висше образование и 74.3% със средно образование използват редовно глобалната мрежа, то 34.2% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които тя предоставя.

През 2021 г. 6.9% от лицата в Софийска област използват глобалната мрежа за взаимодействие с органите на държавната и местната власт.

През 2021 г. в Софийска област делът на домакинствата с достъп до интернет, както и този на лицата, регулярно използващи интернет, са по-ниски от средните стойности за страната и за Югозападния район.