Основни резултати за използването на информационни и комуникационни технологии в домакинствата и от лицата в Софийска област през 2020 година

Резултатите от проведеното през 2020 г. изследване за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата показват, че 73.0% от домакинствата в Софийска област имат достъп до интернет в домовете си.

През 2020 г. 72.3% от лицата в Софийска област на възраст между 16 и 74 навършени години използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично. Мъжете са по-активни при редовното използване на интернет в сравнение с жените – съответно 78.9% и 66.4%. Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование – докато 95.7% от лицата с висше образование и 71.1% със средно образование използват редовно глобалната мрежа, то 55.7% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които тя предоставя.

През 2020 г. 9.5% от лицата в Софийска област използват глобалната мрежа за взаимодействие с органите на държавната администрация.

През 2020 г. в Софийска област делът на домакинствата с достъп до интернет е под средните стойности за Югозападния район и за страната. Делът на лицата в Софийска област, използващи регулярно интернет, е по-голям от средните стойности за страната, но е по-малък от тези за Югозападния район.