Разходи за придобиване и придобити дълготрайни материални активи в област Смолян през 2018 година

По данни на НСИ извършените разходи за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) в област Смолян през 2018 г. във всички дейности на икономиката са 183.2 млн. лв. и в сравнение с предходната година нарастват с 11.9%.

Най-голям обем инвестиции в ДМА са вложени в сектор „Добивна, преработваща и друга промишленост; Доставяне на води; Канализационни услуги, Управление на отпадъци и възстановяване” – 91.2 млн. лв. или 49.8% от общия обем разходи за ДМА, в сектора на „Услугите” (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) – 32.9 млн. лв. или 18.0% и в сектор „Държавно управление; Образование; Хуманно здравеопазване и социална работа” са 22.4 млн. лв. или 12.2%.

В структурата на извършените разходи за придобиване на дълготрайни материални активи през 2018 г. по видове, относителният дял на направените инвестиции за сгради, строителни съоръжения и конструкции намалява с 11.9 пункта в сравнение с предходната година и достига 28.9%. Относителният дял на направените инвестиции за машини, производствено оборудване и апаратура намалява с 4.3 пункта в сравнение с предходната година и достига 33.7%. Извършените разходи за закупуване на земя нарастват с 2.5 пункта и формират 5.8% от общия обем на направените  инвестиции. Нарастват и извършените разходи за транспортни средства и други разходи, чийто относителни дялове са съответно 14.2 и 17.4% от общия обем на направените инвестиции.