Основни резултати от изследването за използване на информационни и комуникационни технологии в домакинствата и от лицата през 2019 г. в област Благоевград

Резултатите от проведеното през 2019 г. изследване за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата показват, че 71.1% от домакинствата в област Благоевград имат достъп до интернет в домовете си при средно 75.1% за страната. За осемгодишен период използването на ИКТ в област Благоевград става все по-масово – относителният дял на домакинствата с достъп до интернет се е увеличил с 16.2 процентни пункта.

През 2019 г. с най-висок относителен дял на домакинствата с достъп до интернет е област Русе (84.4%), а с най-нисък – Ямбол (53.4%). По този показател област Благоевград заема петнадесето място заедно с Враца сред 28-те области. Относителният дял на лицата на възраст между 16 и 74 години в област Благоевград, които регулярно използват интернет (всеки ден или поне веднъж седмично) през 2019 г. е 65.2%, като спрямо предходната година е отбелязано увеличение от 4.0 проценти пункта.