Разходи за придобиване и придобити дълготрайни материални активи в област Смолян през 2017 година

По данни на НСИ извършените разходи за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) в област Смолян през 2017 г. във всички дейности на икономиката са 163.8 млн. лв. и в сравнение с предходната година намаляват с 57.3%.

Най-голям обем инвестиции в ДМА са вложени в сектор „Добивна, преработваща и друга промишленост; Доставяне на води; Канализационни услуги, Управление на отпадъци и възстановяване” – 73.0 млн. лв. или 44.6% от общия обем разходи за ДМА, в сектора на „Услугите” (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) – 44.7 млн. лв. или 27.3% и в сектор „Селско, горско и рибно стопанство” са 10.4 млн. лв. или 6.4%.

В структурата на извършените разходи за придобиване на дълготрайни материални активи през 2017 г. по видове, относителният дял на направените инвестиции за сгради, строителни съоръжения и конструкции намалява с 20.0 пункта в сравнение с предходната година и достига 40.8%. Извършените разходи за закупуване на земя намаляват с 9.2 пункта и формират 3.3% от общия обем на направените инвестиции. Увеличават се извършените разходи за придобиване на машини, производствено оборудване и апаратура и за транспортни средства, чийто относителни дялове са съответно 38.0 и 10.6% от общия обем на направените инвестиции.