ИЗДАДЕНИ РАЗРЕШИТЕЛНИ ЗА СТРОЕЖ НА НОВИ СГРАДИ ПРЕЗ ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2017 ГОДИНА В ОБЛАСТ ГАБРОВО

През второто тримесечие на 2017 г. местните администрации на територията на област Габрово са издали разрешителни за строеж на 32 жилищни сгради с 34 жилища в тях и 6 421 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), и на 21 други сгради с 21 955 кв. м РЗП. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради и броят на жилищата в тях се увеличават съответно с 88.2 и 61.9%, а общата им застроена площ – със 102.1%. Увеличение се наблюдава както на броя на разрешителните за строеж, издадени на други сгради (с 61.5%), така и на  общата им застроена площ (със 139.4%).

В сравнение с второто тримесечие на 2016 г. броят на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради нараства със 113.3%, жилищата в тях са повече със 126.7%, а разгънатата им застроена площ – със 118.3%.

При другите видове сгради увеличението на издадените разрешителни за строеж е с 16.7%, а на общата им застроена площ – със 178.9%.

 

Методологични бележки

Тримесечното статистическо наблюдение за издадените разрешителни за строеж и започнатото строителство осигурява информация както за издадените от местните администрации разрешителни за строеж, така и за започнатото строителство на нови сгради според техния вид и разгъната застроена площ. Тази информация може да се използва като индикатор за бъдещата активност на строителните предприятия в страната.

Видовете сгради сe посочват в съответствие с Класификацията на сградите и строителните съоръжения (КСC – 2001) и се подразделят на:

  • Жилищни – сгради, полезната площ на които в голямата си част е предназначена за жилищни цели за постоянно обитаване.
  • Нежилищни – сгради за различни нежилищни нужди, които включват:

административни – офиси и сгради за административна дейност на ведомства и други организации и сдружения (представителни сгради – банки, пощи, правителствени сгради, сгради за конференции, конгреси, съдилища, общини);

– други сгради – всички останали видове сгради, предназначени за различни дейности: производствена, търговска, транспортна, просветна, културна, спортна, селскостопанска, здравеопазване, бази за почивка и краткосрочно пребиваване (хотели, мотели, почивни домове, хижи и др.).

Разгъната (обща) застроена площ на сградите е сумата от застроените площи на всички етажи по външни измерения.