РЕЗУЛТАТИ ОТ НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО СТАТИСТИКА – 2017

В навечерието на 25 юни – Денят на българската статистика, на сайта на НСИ бяха обявени резултатите от проведеното на 3 и 17 юни 2017 г. Национално състезание по статистика 2017 за ученици от 10 до 12 клас.

За участие в състезанието бяха регистрирани и допуснати 63 отбора от цялата страна. Със свой отбор от Габровска област се включи Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов“ – гр. Дряново.

След проведения първи кръг – попълване на онлайн тест, съдържащ 30 въпроса, до втори кръг стигнаха само 44 отбора. Между тях бе и отборът на ПГИ „Р. Стоянов“. При попълването на теста от учениците и техните ментори се изискваха:

  • Основни познания по статистика – разбиране на статистически понятия, интерпретация на графики, елементарни изчисления на вероятности и други;
  • Използване на официалните източници на статистически данни (сайт, публикации и други);
  • Интерпретиране на статистически текст.

 

На 17 юни т.г. се проведе и втория кръг, включващ анализ на статистически данни по дадена статистическа тема. При своята работа участниците в състезанието трябваше да използват само подготвената за състезанието база със статистически данни, публикувана на сайта на НСИ непосредствено преди началото на втория кръг. В рамките на четири астрономически часа отборът на ПГИ „Рачо Стоянов“ от града на Колю Фичето на 8 слайда представи своето виждане върху темата: „Наблюдение на работната сила в Република България“, Анализ на икономическата активност на населението през 2016, 2011 и 2016 г.

За успешната работа на екипа в състав: Габриела Атанасова, Райна Михайлова и Ренета Пашова – ученици от ПГИ „Рачо Стоянов“ и ментора – ръководителя на направление „Информационни и комуникационни технологии“ в гимназията по икономика – г-жа Илияна Попова, говори факта, че в крайното класиране дряновския отбор е на 25 място. Пред него са само представители на училища в областни градове.

Отдел “Статистически изследвания – Габрово“ при ТСБ – Север, благодари на учениците и техния ментор за представянето, а на всички настоящи, бивши и бъдещи статистици – честит Ден на статистиката!

 

С уважение,

Георги Цветков,

началник отдел „Статистически изследвания – Габрово“

при ТСБ – Север