Естествен, механичен прираст и миграция на населението в област Пазарджик през 2016 година

PDF_файл

Естествен и механичен прираст на населението.

 

Броят и структурите на населението се определят от размерите и интензивността на неговото естествено и механично (миграционно) движение. Разликата между живородените и умрелите представлява естественият прираст на населението. През 2016 г. в резултат на отрицателния естествен прираст населението на област Пазарджик е намаляло с 1529 души.

Намалението на населението, измерено чрез коефициента на естествения прираст в област Пазарджик е минус 5.8‰. Коефициентът на естествен прираст в градовете е минус 4.3‰, а в селата – минус 8.4‰, или намалението на населението в областта в резултат на естествения прираст се дължи предимно на негативните демографски тенденции в селата.

Коефициентът на естествен прираст при мъжете е минус 6.2‰, а при жените – минус 5.4‰.

През 2016 г. всички области в страната имат отрицателен естествен прираст.

С най-малки по стойности коефициенти на отрицателен естествен прираст са областите София (столица) (-1.5‰) и Сливен (-2.4‰). С най-голямо намаление на населението вследствие на високия отрицателен естествен прираст е област Видин – минус 16.9‰, следвана от областите Монтана (-13.2‰) и Кюстендил (-13.0‰). В седем области населението намалява с над 10 на 1 000 души през 2016 година.