Индикатори за бедност и социално включване в област Враца

                  ИНДИКАТОРИ ЗА БЕДНОСТ И СОЦИАЛНО ВКЛЮЧВАНЕ

                                                              В ОБЛАСТ ВРАЦА

Пълен текст в PDF файл

 

Индикаторите за бедност и социално включване са част от общите показатели на    Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация. Основен източник на статистически данни за пресмятане на общите индикатори е ежегодно провежданото Наблюдение на доходите и условията на живот (EU-SILC).

 

Оценка на бедността

По окончателни данни от изледването, проведено  през 2016 г., линията на бедност общо за страната за 2015 г. е 325.83 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 585.8 хил.лица, или 22.0% от населението на страната.

За 2015 г . в  област Враца е размерът на линията на бедност е 277.58 лв. средномесечно на лице от домакинството, като под прага на тази линия е живяло  21.1% от населението на областта.

Най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Кърджали и Пазарджик – съответно 189 лв. и 216 лв., а най-висока – в областите  София (столица ) – 504 лв., следвана от Варна (353лв.) и Перник (352 лв.).

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност се увеличава с 2.1%, но относителният дял на бедното население намалява с 0.7 процентни пункта.  В област Враца относителният дял на бедност при мъжете е 19.1%, а при жените – 23.0%. Разликата в ранищата на бедност по пол е 3.9 процентни пункта при 3.8 пункта за страната. В сравнение с предходната година делът на бедност при мъжкото население в област Враца намалява с 1.9 процентни пункта , а при жените  се увеличава с 0.5 процентни пункта.