Лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ и здравни заведения в Софийска област през 2015 година

PDF файл
 

Към 31.12.2015 г. населението на Софийска област е обслужвано от 14 заведения за болнична помощ с 1 638 легла, 53 заведенията за извънболнична помощ с 15 легла и 3 други лечебни и здравни заведения с 60 легла.
От тях на територията на гр. София се намират 6 лечебни и здравни заведения с общо 636 легла, които обслужват населението на Софийска област.. Останалите са разпределени в 15 общини от Софийска област (табл. 1).
Заведенията за болнична помощ включват болници, центрове за кожно-венерически заболявания, центрове за психично здраве и комплексни онкологични центрове. Към 31.12.2015 г. в област София многопрофилните болници са 9 с 1 220 легла. В сравнение с предходната година броят на многопрофилните болници остава непроменен, но легловият им фонд нараства с 21 легла. Специализираните болници са 4 със 323 легла. В сравнение с 2014 г. специализираните болниците, обслужващи населението на Софийска област, са с 1 по-малко и с 28 легла по-малък леглови фонд.
Лечебните заведения за извънболнична помощ включват диагностично-консултативни центрове, медицински центрове, дентални центрове, медико-дентални центрове, самостоятелни медико-диагностични и медико-технически лаборатории. В област София тези заведения са 53 с 15 легла. В сравнение с предходната година населението в Софийска област е ползвало услугите на 3 медицински центрове повече.
Други лечебни и здравни заведения в област София са 3, те са: регионална здравна инспекция, дом за медико-социални грижи за деца и хоспис.