Наблюдение „Статистика на доходите и условията на живот”на територията на област Кюстендил

PDF файл

Във връзка с участие на Република България в изследване на Европейския съюз и Евростат за изучаване на бедността и социалната изолация (EU SILC) в периода март – май 2016 г. Националният статистически институт провежда чрез териториалните статистически бюра в страната анкетно проучване „Статистика на доходите и условията на живот”.
С Регламент №1177/2003 на Европейския парламент и на Съвета се определя обща рамка за системно изготвяне на статистически данни на Европейската общност за доходите и условията на живот (EU SILC), които да включват съпоставима и своевременна информация за моментното състояние и динамиката на доходите.
Изследването се провежда върху четиригодишен ротационен панел от обикновени домакинства. Размерът на извадката за всяка година в панела е около 7 200 домакинства общо за страната, разпределени по области. Извадката се състои от четири ротационни групи, като всяка година една от ротационните групи отпада от наблюдението и се заменя с нова. Освен домакинството, попаднало в извадката, обект на наблюдение са и всички негови членове на 16 и повече години.