НАБЛЮДЕНИЕ „СТАТИСТИКА НА ДОХОДИТЕ И УСЛОВИЯТА НА ЖИВОТ” НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ РУСЕ

Във връзка с участие на Република България в изследване на Европейския съюз и Евростат за изучаване на бедността и социалната изолация (EU SILC) в периода март – май 2016 г. Националният статистически институт провежда чрез териториалните статистически бюра в страната анкетно проучване „Статистика на доходите и условията на живот”.

С Регламент №1177/2003 на Европейския парламент и на Съвета се определя обща рамка за системно изготвяне на статистически данни на Европейската общност за доходите и условията на живот (EU SILC), които да включват съпоставима и своевременна информация за моментното състояние и динамиката на доходите.

Изследването се провежда върху четиригодишен ротационен панел от обикновени домакинства. Размерът на извадката за всяка година в панела е около 7 200 домакинства общо за страната, разпределени по области. Извадката се състои от четири ротационни групи, като всяка година една от ротационните групи отпада от наблюдението и се заменя с нова. Освен домакинството, попаднало в извадката, обект на наблюдение са и всички негови членове на 16 и повече години.

В съответствие с годишната програма на Евростат за модернизация на социалната статистика през 2016 г. част от домакинствата, които са участвали в анкетата четири последователни години, ще бъдат посетени за пети пореден път, а тези, които са участвали пет последователни години, ще бъдат посетени за шеста поредна година. С промяната се цели да се получат по-добри оценки на продължителни явления (например постоянен риск от бедност за по-продължителен период).

От средата на месец март анкетьори от отдел „Статистически изследвания – Русе” към Териториално статистическо бюро – Север ще посетят определени, избрани на случаен принцип домакинства в областта. Освен областния център ще бъдат посетени и анкетирани домакинства и лица от следните населени места: Борово, Бяла, Ветово, Две могили, Сливо поле, Полско Косово, Смирненски, Чилнов, Баниска, Божичен, Щръклево, Сваленик, Николово, Червена вода, Ряхово, Караманово, Малко Враново и Широково. На анкетиране подлежат лицата на 16 и повече навършени години от общо 298 обикновени домакинства на територията на горепосочените населени места.

Анкетьорите, които посещават домакинствата, са задължени, съгласно Закона за статистиката, да пазят в пълна тайна получената от тях информация. Същите ще се легитимират със служебна карта, издадена от Териториално статистическо бюро Север, отдел „Статистически изследвания – Русе”. Получените при анкетирането данни представляват служебна тайна и се използват изключително за статистически цели. Допълнителна информация относно провежданото изследване на територията на област Русе може да се получи на следните служебни телефони в ТСБ – Север : 082/811412 и 082/811417.

Повече информация за методологията и инструментариума на анкетното проучване може да се намери в сайта на НСИ в рубриката Статистически данни, подрубрика „Социално включване и условия на живот”.