НАЕТИ ЛИЦА И СРЕДНА БРУТНА РАБОТНА ЗАПЛАТА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕЗ ЧЕТВЪРТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2015 ГОДИНА

Целият текст PDF

По предварителни данни на отдел „Статистически изследвания – Велико Търново”, наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на декември 2015 г. намаляват с 1.2% спрямо края на септември 2015 г., и са 69.1 хиляди. Спрямо края на предходното тримесечие най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Селско, горско и рибно стопанство” и „Административни и спомагателни дейности” – с по 11.2%. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейност „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – с 5.8%, като общо за дванайсетте месеца на 2015 г. наетите лица в тази дейност са се увеличили с 27.9%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – съответно 27.6 и 15.1%.

В края на декември 2015 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 1.9 хил., или с 2.9% повече в сравнение със същия период на предходната година (декември 2014 г.), като най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” и „Строителство” – общо с 2.1 хиляди. В процентно изражение най-значително увеличение е регистрирано в икономическа дейност „Строителство” – с 32.0%.