Наети лица и средна брутна работа заплата през четвъртото тримесечие на 2015 г в област Враца

НАЕТИ ЛИЦА И СРЕДНА БРУТНА РАБОТНА ЗАПЛАТА ПРЕЗ
ЧЕТВЪРТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2015 Г. В ОБЛАСТ ВРАЦА

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Враца към края на декември 2015 г. намаляват с 2.8% спрямо края на септември 2015 г., като достигат 37.2 хиляди. Спрямо края на третото тримесечие на 2015 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности: „Селско,горско и рибно стопанство” с 17.2%, и „Строителство” с 12.8%. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в „Образование” с 2.4%, и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти ;далекосъобщения” с 1.3%.
В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” – съответно 19.9 и 12.6%.
В края на декември 2015 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 1.0 хил., или с 2.7% по-малко в сравнение със същия период на предходната година, като най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности” с 0.5 хил.,и „Строителство” с 0.4 хиляди. Увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Транспорт, складиране и пощи“ , и „Хотелиерство и ресторантьорство“ с по 0.1 хиляди.
Средната брутна месечна работна заплата в област Враца за октомври 2015 г. е 897 лв., за ноември – 879 лв. и за декември – 931 лева.

Фиг. 1. Средна брутна работна заплата по месеци

Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през четвъртото тримесечие на годината са получили наетите лица в следните икономически дейности:
• „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”
• „ Добивна промишленост “ – 1037 лева
• „ Държавно управление “- 852 лева.
Най-ниско са били платени наетите лица в следните икономически дейности:
• „Административни и спомагателни дейности”- 413 лева
• „Професионални дейности и научни изследвания“- 466 лева
• „Хотелиерство и ресторантьорство” – 476 лева.
Спрямо същият период на предходната година средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2015г. за Врачанска област нараства с 3.9%. Най-голямо е увеличението в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти“ и „Други дейности”, а най-голямо намаление е регистрирано в икономическите дейности „Строителство” и „Професионални дейности и научни изследвания ”.
Спрямо същият период на предходната година средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2015г. в обществения сектор нараства с 6.5%, а в частния – с 0.6%.
За обществения сектор средната месечна работна заплата е 1248 лева, а за частния – 630лева.

Фиг. 2. Средна брутна месечна работна заплата по форма на собственост

В сравнение с останалите области на страната през четвъртото тримесечие на 2015г. област Враца е на 3-ро място по показателя средна работна заплата – 902 лева. Най-висока средна месечна работна заплата получават наетите в София (столица) – 1 235 лв., а най-ниска средна работна заплата получават в област Видин – 622 лева.

Методологични бележки

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия. Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак – 28 административни области, икономическа дейност по КИД – 2008, размер на предприятието според броя на наетите лица
Методологията на тримесечното наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, както и актуални данни, могат да бъдат намерени на сайта на НСИ: http://www.nsi.bg/sites/методология; http://www.nsi.bg/данни.