Наети лица и средна работна заплата през 2014 г. в област Сливен

PDF файл

Обобщените резултати от годишния отчет по труда на стопанските субекти през 2014 година от финансовия и нефинансовия сектор показват, че средногодишният брой на наетите по трудово и служебно правоотношение в Сливенска област е 36 975 души, което представлява 1.6% от общо наетите в страната. В сравнение с предходната година броят на наетите в областта е с 107 души повече. По-значително е увеличението на наетия персонал в следните сектори: “Други дейности”, “Преработваща промишленост”, „Хуманно здравеопазване и социална работа”, „Селско, горско и рибно стопанство”.

Разпределението на наетите лица по сектори е както следва: “Преработваща промишленост” – 29.5%; “Търговия; Ремонт на автомобили и мотоциклети” – 14.9%; “Образование” – 10.3%; “Хуманно здравеопазване и социална работа” – 9.0%; “Държавно управление” – 5.9%; “Селско, горско и рибно стопанство” – 5.6% и други.

Средногодишната работна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Сливен за 2014 година е 7 265 лева, която е с 2 595 лв. по-ниска от тази за страната. Тя е нараснала с 3.8% в сравнение с предходната 2013 година. С най-високи заплати за 2014 година са наетите в сектори: “ Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”, “Финансови и застрахователни дейности” и “Добивна промишленост”, а най-ниски – в “Хотелиерство и ресторантьорство”, “Административни и спомагателни дейности” и “Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети ”.