Премини към основното съдържание

Пътуващата фотоизложба, посветена на 130-тата годишнина от създаването на Българската статистика, пристигна в Търговище

Публикувано на: 14.06.2010 - 14:50
Голям интерес предизвика в гр. Търговище откриването на пътуващата фотоизложба, посветена на 130-та годишнина от създаването на Българската статистика. Тя беше експонирана в Професионална гимназия по икономическа информатика „Джон Атанасов” и е включена в мероприятията посветени на 11 юни – празника на икономистите в България.
На тържеството присъстваха заместник-областните управители Николай Дяков и Елка Станчева, секретарят на община Търговище – Валери Симеонов, преподаватели и ученици от Професионална гимназия по икономическа информатика, колеги от ТСБ. Фотоизложбата е допълнена със статистически публикации от ТСБ Търговище.
Беше проведена и научно-практическа конференция „Ролята и значението на статистическите изследвания в развитието на икономиката”. Там беше демонстрирана работата с Калкулатора на инфлацията, който се намира на интернет страницата на НСИ. Бяха представени и презентации по различни теми:
1. Ролята и значението на статистиката
2. Население на област Търговище към 2009 г.
3. Доходи и разходи на населението
4. Туризмът в област Търговище
5. Преброяване 2011 г.
6. Създаване и значение на Евростат
Фотоизложбата се реализира по проект „Прозрачна и достъпна информация – прозрачна, достъпна и ефективна администрация”, финансиран от Оперативна програма „Административен капацитет”.