Премини към основното съдържание

58-та пленарна сесия на Конференцията на европейските статистици (КЕС)

Публикувано на: 08.06.2010 - 12:15
Председателят на Националния статистически институт доц. д-р Мариана Коцева ще вземе участие в 58-та пленарна сесия на КЕС, която се провежда от 8 до 10 юни 2010 г. в Париж. В Конференцията участват делегации, водени от председателите на статистическите служби на повече от 50 страни, редица международни организации като МФВ, Световната банка, ИКЕ на ООН, УНИЦЕФ, СТО. От страна на Европейския съюз ще участват Евростат и ЕЦБ.
Пленарната сесия включва за разглеждане въпроси по три основни теми:
- Oбщи въпроси свързани с международната статистическа работа и управлението на статистическите системи.
- Ще бъдат представени няколко вида ръководства, наръчници и препоръки в областта на статистиката на половете, измерване на различни новопоявяващи се форми на домакинства и семейства и измерване на качеството на заетостта, разработени в рамките на КЕС.
- Ще бъдат разгледани и редица актуални въпроси, свързани с влиянието на глобалната криза върху статистическите системи и ще бъдат набелязани темите за работа през следващата година.
НСИ подготви и изпрати позиция на България по „Показатели за измерване на качеството на заетостта”, а от предоставените предложения на теми за семинари на КЕС през 2011 г. се спря на „Статистика на жилищната среда” и „Съкращаване на бюджета и статистическо програмиране”.
По време на форума г-жа Коцева ще проведе и редица срещи с ръководители на статистическите офиси от региона.