Премини към основното съдържание

Комбинирани съоръжения за електрическа енергия и топлинна енергия за 2022 година

Публикувано на: 06.11.2023 - 11:00

През 2022 година производството на високоефективна електрическа енергия от комбинирани съоръжения в страната намалява с 10.22% до 3 285 гигаватчаса спрямо предходната 2021 година. Парните кондензационни турбини с ефективност над 80% имат най-голям дял в комбинираното производство на високоефективна електрическа енергия, като през 2022 г. той е 35.22%, или 1 157 гигаватчаса.

Комбинирани съоръжения за електрическа и топлинна енергия са термични инсталации, в които отделената при изгаряне на горивото енергия се отдава към междинен флуид, който може да бъде газообразен или течен. Този междинен флуид изцяло постъпва към електрогенериращите съоръжения, проектирани и монтирани по начин, позволяващ една част от енергията да се използва от електрическите генератори за производство на електрическа енергия и другата част да се използва за производството на топлинна енергия за различни цели: използване в индустрията, в топлофикационните системи на градовете и др. Съоръжението се приема за комбинирано, ако има едновременно производство на полезна топлина и електрическа и/или механична енергия.

Данните са представителни на национално ниво. Те се съпоставят с Решения на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) относно издаване на сертификати за произход на електрическа енергия, произведена от комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия. Данните в целия динамичен ред са изчислени по една методология и са напълно сравними.

Подробни данни могат да бъдат намерени на сайта на НСИ в рубрика „Енергетика“, Комбинирани съоръжения за електрическа енергия и топлинна енергия.