Резултати

Победители в европейския кръг на Eвропейската олимпиада по статистика за ученици 2019

След седмици на очакване станаха известни резултатите от Европейската олимпиада по статистика за ученици 2019. Инициативата е насочена към повишаване на интереса и информираността на учениците за официалната статистика и нейната роля както в обществения живот, така и във всекидневието на всеки човек. Същевременно целта е да се насърчат учителите да използват статистическите данни в образователния процес.

Над 12 000 ученици от 14 държави взеха участие в олимпиадата, като решаваха статистически тестове и интерпретираха статистически данни. Двата най-добри отбора във всяка възрастова група (14 - 16 и 16 - 18 години) имаха за задача да подготвят двеминутен видеоклип по темата „Европа в огледалото на статистиката“. Използвайки официалната статистика, участниците трябваше да направят сравнение между своята страна и останалите европейски държави.

Жури от изтъкнати европейски експерти оцени над 50 видеоклипа и избра трите най-добри за всяка възрастова група. Задачата не беше лесна, но победителите бяха убедителни в уменията си да интерпретират статистическата информация и да разкажат интересна, оригинална и забавна история.

Победители във възрастовата група 14 - 16 години

На първо място се класираха участниците от отбор Ansofi (Белгия). Техният видеоклип тръгва от една проста идея: как ще изглежда животът на младите хора след 10, 20, 30 години. С помощта на числата учениците представят своята визия за бъдещето на пазара на труда и сектора на здравеопазването. Журито оцени високо личния и творчески подход на екипа.

Отбор Viikki9 (Финландия) зае второ място, а на трето се класира отбор MAKAO (Полша). Представените видеоклипове съдържаха анимация и презентация на ученици. Журито реши, че и двете предложения показват креативност, съдържателност и ефективни послания, които спечелиха на отборите място в първата тройка.

Победители във възрастовата група 16 - 18 години

Първа награда беше присъдена на учениците от отбор Radiaator (Естония). Техният видеоклип сравнява Естония с европейските ѝ съседи в оригинална и изключително добре изпълнена анимация. Оценявайки остроумните визуализации и цялостното послание, журито единодушно им присъди първото място.

Оспорвана беше надпреварата за второто и третото място. В крайна сметка отбор igorove (Хърватия) зае второ място, а отбор Outlier (Гърция) се класира на трето. Журито беше респектирано от начина, по който екипите онагледяват теоретичното съдържание в творчески и завладяващи видеоклипове.

Двата отбора победители ще бъдат поканени на церемония по награждаването в Люксембург, която ще се проведе в Евростат на 11 юни 2019 година.

Тазгодишното жури бе съставено от изявени експерти по журналистика, комуникация и визуализация на данни:

Aeidín Sheppard, мениджър комуникации, Централна статистическа служба на Ирландия

Alberto Cairo, визуална журналистика в Училището по комуникации на Университета в Маями

Eva Zeglovits, директор на Института за емпирични социални изследвания (IFES)

Laurent Monnard, ръководител на секция „Бизнес комуникация“ в Швейцарската федерална статистическа служба

Maarten Lambrechts, журналист и консултант по визуални данни

Mariella de Crouy, данъчен журналист в Luxemburger Wort Luxemburger Wort

Martin Maška, офис мениджър в Европейската младежка преса

Sylvia Mann, аташе на звеното за комуникации към Статистическата служба на Люксембург (Statec)

Thomas Molén, журналист на визуални данни за Svenska Dagbladet (SvD)

Tim Allen, Евростат, председател на журито.

За повече информация: https://esc2019.eu/esc.htm

 

Резултати от Националния кръг на Европейската олимпиада по статистика за ученици

634 ученици от България, разпределени в 241 отбора, заявиха желанието си да участват във втората Европейска олимпиада по статистика.

Първия етап на националния кръг завършиха успешно 135 отбора от Категория А (ученици от Х - ХII клас) и 57 отбора от Категория Б (ученици от VIII - IX клас).

Във втория етап презентации направиха 113 отбора от Категория А и 50 отбора от Категория Б.

На първите три места в Категория А се класираха отборите:

1. ЧПГОТ7 - Частна профилирана гимназия „Образователни технологии“, гр. София - 94.8 точки, Презентация

2. Ферари - Варненска търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“, гр. Варна - 93.7 точки, Презентация

3. IntelBMB - Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“, гр. Плевен - 93.3 точки, Презентация.

Победители в Категория Б са отборите:

1. ИНФО - Професионална гимназия по икономика и мениджмънт, гр. Пазарджик - 90.6 точки, Презентация

2. α_единици - Национална финансово-стопанска гимназия, гр. София - 89.9 точки, Презентация

3. DigitalE - Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, гр. Бургас - 89.5 точки, Презентация.

Първите два отбора от всяка категория ще се състезават в европейския кръг на олимпиадата по статистика.

Тяхната задача ще бъде до 15 май да подготвят и да изпратят двеминутен видеоклип на тема „Европа в огледалото на статистиката“.

Картината на Европа е голяма и пъстра, с много аспекти и детайли: малки села и големи градове, които са част от един и същ континент; характеристики и разлики в живота на градското и селското население; икономики със силно развит туризъм или промишленост; държави със значителни равнища на миграция.

Как се вписва нашата страна в тази картина? В кои области статистическите показатели за България се отличават или съвпадат с европейските? Какви други интересни характеристики могат да се разгледат? Какво прави страната ни специална в Европа?

Подбирайки подходящи статистически данни, направете сравнение във видеоклипа между нашата страна и европейските ѝ партньори, като вземете предвид средните стойности или разликите с други държави. Могат, но не е задължително, да се правят сравнения между региони в България и региони в други европейски държави.

Участващите отбори трябва да подготвят видеоклип с максимална продължителност две минути. За предпочитане е видеото да бъде на английски език, но ще бъдат приемани и видеоклипове на български език със субтитри на английски език. Независимо дали е на български или английски език, използването на английски субтитри е задължително.

Заедно с видеоклипа участниците трябва да подготвят придружаващ материал в .pdf формат на английски език, обясняващ мотивите и процеса на създаване на видеоклипа, потребителските групи, към които е насочен, използваните технически средства (и причините да ги изберат) и източниците на статистически данни. Обемът на материала не трябва да надвишава 2000 думи и 4 страници.

При оценяването на видеоклиповете журито на европейския кръг на ЕОС ще вземе под внимание:

Национален статистически институт | Адрес: ул. "П. Волов" № 2 София 1038, България | Е-поща: [email protected]