Премини към основното съдържание

Проект „Статистика на европейските градове 2014 година” (Urban Audit 2014)

Публикувано на: 10.11.2014 - 17:31
Националният статистически институт стартира работата по проект „Статистика на европейските градове 2014 година” (Urban Audit 2014) съгласно Споразумение за субсидия с Европейската комисия № 08141.2013.001-2013.646 като продължение на успешно приключилия през февруари т.г. проект „Статистика на европейските градове 2012 година” (Urban Audit 2012). България участва в различните фази на проекта от 2004 г. насам.

Целта на проекта е посредством събирането на голям обем статистически данни за градовете и функционалните им урбанизирани зони (Larger Urban Zones), засягащи демографски, социални, икономически, екологични и културни аспекти в тяхното развитие, да се осигури надеждна, пълна и сравнима в географски и времеви аспект информация за урбанизираните територии на европейския континент.

По време на предходния етап от проекта - „Статистика на европейските градове 2012 година” (Urban Audit 2012), поставената цел беше постигната чрез прилагане на единна дефиниция за град, което осигури по-добра сравнимост на европейско равнище. За редуциране на обема на липсващите данни беше изградена и внедрена методология за оценка на данни от репрезентативни изследвания на ниво община и населено място. Методологията беше официално приета от Евростат и посочена като пример за добра практика. Прилагането й даде възможност България да предостави най-високия процент от търсените данни - над 95%.

Българските градове, предмет на изследване в рамките на тази фаза на проекта, бяха определени въз основа на новата методология на Евростат и Генерална дирекция „Регионална политика” за дефиниране на урбанизирани, междинни и селски административно-териториални, териториални и географски единици. В резултат на това пространственият обхват на изследването достигна 25% от територията на страната (18 града и 58 общини, формиращи агломерационните им ареали), като в тях е концентрирано 58% от населението.

Методологията за дефиниране на урбанизирани, междинни и селски административно-териториални, териториални и географски единици е достъпна в интернет на адрес: 
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Urban-rural_typology.

В рамките на настоящия проект списъкът с единиците, обект на изследване, остава непроменен. Списъкът с променливите е съкратен с оглед осигуряване на максимална наличност на данните. Нов момент е събирането на данни на ниво области (NUTS3) наред с данните за градовете и функционалните им урбанизирани зони.

Проектът е с продължителност 24 месеца. НСИ планира да издаде печатна двуезична (на български и на английски език) публикация, която като част от разпространението на данните и популяризирането на изследването да демонстрира аналитичните възможности, които дава създаденият статистически продукт. Предвидено е публикацията да излезе от печат през април 2015 година.