Премини към основното съдържание

НСИ публикува формулярите за „Годишна отчетност – 2010”

Публикувано на: 29.12.2010 - 15:00
От днес на интернет страницата на Националния статистически институт https://www.nsi.bg са публикувани формулярите за провеждане на кампания ”Годишна отчетност – 2010”.
Миналата година стартира съвместния проект за Единна входна точка за подаване на Годишните отчети за дейността на фирмите на Националния статистически институт и Националната агенция по приходите. И тази година фирмите ще подават годишен отчет за дейността (ГОД) заедно с годишните декларации за облагане с подоходен данък за 2010 г. (които се подават през 2011 г.) пред НАП и НСИ. Те ще могат да избират на кое от двете места и как да подадат годишните отчети за дейността си. Възможностите са две – по електронен път в НСИ чрез Информационна система „Бизнес статистика” или чрез електронни формуляри, задължително подписани с електронен подпис (в зависимост от вида на респондента), или на хартиен носител в офисите на НАП.
Обменът на информация ще става между двете институции по служебен път. Така вместо да чакат пред две институции, за да изпълнят задълженията си и да попълват финансовите си данни в различни формуляри, фирмите ще могат да го направят или в НАП, или в НСИ. Това ще спести време и средства на дружествата. В резултат на направената промяна НАП ще използва електронната система и създадената организация в НСИ за събиране и въвеждане на данните от годишния финансов отчет в електронен вид.
Основни предимства на електронния начин на отчитане на фирмите:
- спестяване на време и средства на фирмите за подаване на формулярите;
- очакваното повишаване на качеството на получената информация чрез заложени логически и аритметични контроли в Информационна система „Бизнес статистика”
- съкращаване на сроковете за обработка на данните;
Ползите са много - намаляване на натоварването и на бизнеса, и на администрацията, използване на съвременните технологии, по-надеждна и навременна информация, необходима на цялото общество.
Информационната система „Бизнес статистика” ще бъде активирана в 0.00 ч на 1 януари 2011 г..