Премини към основното съдържание

НСИ участва в проект за изграждане на информационна система на ЦКС като база за създаване на сателитни сметки на кооперациите

Публикувано на: 25.11.2010 - 14:07
По проект ISCSA-BG „Изграждане на информационна система на ЦКС като база за създаване на сателитни сметки на кооперациите в България”, финансиран от Европейската комисия Централният кооперативен съюз организира заключителна конференция на 25 ноември 2010 г.
В конференцията взеха участие д-р Гергана Михайлова – зам. председател на НСИ, Елена Бакалова и Милен Колев - държавни експерти от дирекция „Макроикономическа статистика на НСИ. Презентация на тема: „Разработване на сателитни сметки за кооперациите в България в съответствие с европейската система от сметки” беше изнесена от Милен Колев.
Присъстваха още представители на Европейската комисия, гости от европейски организации, реализиращи подобни проекти, Националния съюз на трудово-производителните кооперации, членове на Управителния и Контролния съвет на ЦКС, фирма „Авистех” ООД - подизпълнител по проекта.
Конференцията беше открита от Петър Стефанов - председател на Централния кооперативен съюз, който приветства участниците и благодари за съдействието и партньорството.
Изказването на г-н Кирил Николов от главна дирекция „Предприятия и промишленост” на Европейска комисия, беше с акцент върху необходимостта от повече статистика за кооперациите.
Ваня Боюклиева, зам.-председател на ЦКС по кооперативна политика представи резултатите от проекта „Изграждане на информационна система на ЦКС като база за създаване на сателитни сметки на кооперациите в България”, финансиран от Европейската комисия.
Ръководител на проекта и директор дирекция „Кооперативна политика и кадри” в ЦКС Любка Герасимова направи демонстрация на изградената по проекта информационна система.
Участниците във форума бяха на мнение, че работата по изграждане на система от сметки за всички кооперативни организации в България трябва да продължи, както и да се развива възможността за обмяна на информация за състоянието на подобни системи в други страни.
Проектът беше високо оценен и беше подчертано, че той е един начален етап за изграждане на сателитни сметки на кооперациите не само в България, но и в целия Европейски съюз.
Повече информация за проекта и резултатите от него могат да се намерят на Интернет страницата на Централния кооперативен съюз.