Премини към основното съдържание

Експертна дискусия по инструментариума на Преброяването на населението и жилищния фонд 2011 г.

Публикувано на: 24.11.2010 - 11:40
По повод предстоящото Преброяване 2011 на 23 ноември 2010 г. в Университета за национално и световно стопанство се проведе експертна дискусия, която събра над 30 научни работници от БАН и различни висши училища, както и експерти от Националния статистически институт.
При откриването на срещата доц. д-р Мариана Коцева – председател на НСИ направи и общо представяне на инструментариума, на Преброяване 2011 г.
Чл. кор. проф. д-р Атанас Атанасов беше водещ по темата: Население: - демографски характеристики на населението; етно – демографски характеристики на населението; социално – икономически характеристики на населението; ежедневна трудова миграция; здравно състояние на населението.
Проф. Пенка Найденова модерираше втората тема: Репрезентативни изследвания, съпътстващи Преброяването на населението, която включваше следните подтеми: Изучаване на раждаемостта и репродуктивното поведение на населението; Изучаване на миграцията и миграционното поведение на населението.
По третата тема на дискусията бяха представени коментарите по тема „Жилищен:фонд: характеристики на сградите и жилищата”. Водещ по тази тема беше г-жа Лидия Сандева - началник на отдел „Статистика на строителството, инвестициите и туризма”.
По време на дискусията беше обърнато най-голямо внимание на частта за населението от Преброителната карта. Бяха разгледани промените в инструментариума на преброяването, произтичащи от прилагането на Регламент № 763/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 9 юли 2008 г. относно преброяването на населението и жилищния фонд в страните членки на Европейския съюз. Бяха направени коментари по отношение дефинирането на домакинствата и семействата. Обект на дискусии бяха и въпросите от преброителната карта, информацията от които се използва за оценка на раждаемостта, образователния и професионалния статус на хората. Обсъдени бяха и въпросите за етнос, майчин език и вероизповедание. На тези въпроси в преброителната карта лицата отговарят доброволно, като стриктно се спазва принципът за самоопределение.
Препоръките, дадени по време на дискусията ще бъдат обобщени и разгледани от Централната преброителна комисия на следващото й заседание на 25 и 26 ноември, когато се очаква да бъде приет инструментариума за Преброяване 2011.