Премини към основното съдържание

От 23 до 26 февруари в Ню Йорк заседава най-авторитетният международен статистически форум

Публикувано на: 22.02.2010 - 09:30
От 23 до 26 февруари в Ню Йорк председателят на Националния статистически институт доц. д-р Мариана Коцева ще участва в работата на най-авторитетния форум в международната статистическа система – поредната Четиридесет и първа сесия на Статистическата комисия на ООН (СКООН).
Сесията ще се предхожда от координационна среща на участниците от ЕС, на която специално внимание ще бъде отделено на следните теми от дневния ред на форума: основни принципи в осигуряване на качеството в националните програми, статистика на околната среда, вкл. т. нар. „зелени сметки”, глобално управление на географската информация, индикатори за развитие.
На сесията се очаква да бъдат взети решения също и по предложението за организиране на Световен ден на статистиката на 20 октомври 2010 г., препоръките към статистика на търговията, глобалните статистически стандарти и др.
Сесията ще бъде съпътствана от допълнителни тематични форуми, където ще се дискутират тенденциите при разпространение на данни и комуникации, ефективността на националните статистически системи, измерването на цените на недвижимите имоти, модернизацията на статистическия производствен процес, преброяването на населението и жилищния фонд в страни, претърпели конфликт.