Премини към основното съдържание

Списание „Статистика” - бр. 1 - 4/2009 г.

Публикувано на: 02.03.2010 - 17:20
Националният статистически институт уведомява потребителите на статистическа информация, че излезе от печат списание „Статистика”, брой 1 - 4 за 2009 година. Изданието включва рубриките:
 
I. Теория и методология на статистическите изучавания.
II. Статистически изследвания и анализи.
III. Историческо развитие на статистическата теория и практика.
IV. Информация, рецензии, консултации.
 
І. В „Теория и методология на статистическите изучавания” са публикувани статиите:
• Осемдесет години от първия брой на списанието за статистика - автор доц. д-р Йордан Калчев, главен редактор на сп. „Статистика”.
Уводната статия е посветена на 80-ата годишнина от излизането на първия брой на списанието за статистика в България. Посочена е ролята на списанието за развитието на статистическата мисъл, за съхраняването на духа, опита и постиженията на поколения представители на българската статистическа наука и практика, както и неговият съвременен принос в отразяването и анализирането на социално-икономическите процеси в страната и международния опит.
Отчетност на официалната статистика - автор доц. Мариана Коцева, дин, председател на Националния статистически институт.
Анализирани са съдържанието и обхватът на отчетността на официалната статистика. Представена е законовата рамка за дейността на Националния статистически институт, неговата професионална автономност и необходимостта от годишно отчитане пред министър-председателя и обществеността. Разгледани са дейностите за информиране на обществеността, процедурите и критериите за определяне на приоритетите, съдържанието и обхвата на годишните статистически програми. Представени са ключовата роля на НСИ при определяне на приоритетите в областта на статистиката и утвърждаването на института като значим и авторитетен източник на статистическа информация.
Статистическата наука и нейното място в статистическата дейност през първата половина на ХХІ век - автор д-р Димитър Радилов, доцент в Икономическия университет - гр. Варна.
Обобщени са знанията за мястото на статистическата наука през първата половина на ХХІ век в статистическата дейност в условията на информационното общество. Знанията на статистическата наука са разгледани като продукт, средство и условие за статистическата дейност. Нейните приоритети са: дългосрочните потребности от статистически данни; бъдещето на международната статистическа наука и дейност, свързани със статистическото образование и професия; превръщането на знанията на статистическата наука в методологични иновации в статистическата дейност. Развитието на статистическата наука и като информационна метанаука през първата половина на ХХІ век е свързано със структуриране на теоретичните u знания на концептуални, аналитични и тълкувателни, разпространявани чрез образование и статистическа професионална дейност.
Предизвикателствата пред информационното осигуряване - автор Иванка Съйкова, дин, професор по статистика.
Дискутира се потребността от критична оценка и ревизия на концепциите, на основата на които се определя съдържанието на информацията в статистическите и други информационни системи. Новите информационни технологии позволяват да се осигурява все по-голям обем информация. Въпреки това информацията, от която се нуждаят мениджърите, все не достига. Този дефицит прави актуален въпроса от каква информация се нуждае управлението. Отговорите трябва да се търсят чрез ревизия и промяна на концепциите, върху които са изградени в съдържателно отношение съответните информационни системи. С обновление и смяна на съществуващите концепции в областта на статистическата дейност се свързва четвъртата информационна революция.
Статистическите групировки, разпределения и структури и техните характеристики - автор Енчо Жеков, директор на Териториално поделение на НОИ - гр. Бургас.
Разглежда се темата за общото и различното между понятията „статистическо разпределение” и „статистическа структура”. Анализират се основните моментни характеристики на статистическото разпределение и статистическата групировка, като целта е да се даде отговор на въпроса от какво зависят те и доколко могат да бъдат определени и като характеристики на статистическата структура. Предлага се ново, по-разширено понятие за „структура” и се обосновава необходимостта от неговото използване. Твърди се, че много от характеристиките, смятани за основни параметри на статистическото разпределение, по-специално нормираните характеристики, всъщност зависят много повече от елементите на статистическата структура, отколкото на самото разпределение.
Матрични модели за прогнозиране на населението чрез косвено оценяване на външната миграция - автор Яна Генчева-Димова, задочен аспирант в ЦИН при БАН, старши експерт в ТСБ - гр. Пловдив.
Приложението на матричните модели се основава на връзката между едно начално население по петгодишни възрасти при неговото преминаване в следващата по-висока петгодишна възраст. Поради липсваща текуща информация за външната миграция след 1989 г. се предлага метод за косвено оценяване на миграционния прираст по пол и възраст. С него всеки прираст през периода 1991 - 2000 г. се разделя на два прираста: за първия петгодишен период и за втория петгодишен период. С данните за умрелите и миграционните прирасти по възраст се съставят кохортни вероятности за умиране и миграционен прираст през петгодишните периоди.
Относно понятието стандартизирана разлика - автор Екатерина Тошева, д-р, главен асистент в Университета за национално и световно стопанство, катедра „Статистика и иконометрия” - София.
Разглеждат се същността, познавателните възможности и методите за оценка на стандартизираната разлика. Стандартизираната разлика заедно с коефициентите на корелация са двете основни групи показатели за т.нар. effect size. Използването на стандартизираната разлика е подходящо както при провеждането на метаанализ, така и при т.нар. „единични” изследвания. Предствени са накратко същността, начините на тълкуване, предимствата и ограничителните условия на стандартизираната разлика, както и конкретен пример за приложението u при „единични” изследвания.
 
ІІ. В „Статистически изследвания и анализи” са включени статиите:
Сръбският композитен индекс като инструмент за измерване на краткосрочните тенденции в икономическата активност - автори проф. д-р Драган Вукмирович, директор на Статистическото бюро на Република Сърбия, д-р Йованка Вукмирович, Министерство на икономиката и регионалното развитие на Република Сърбия, Андра Миложич и Раде Чирич, Статистическо бюро на Република Сърбия.
Световната икономическа криза доведе до значителен спад в националното търговско салдо, инвестиционната активност и индустриалното производство, както и в други сектори на икономиката. Прави се преглед на ефектите от икономическите показатели за период, не по-дълъг от тримесечие или година. Разглежда се методологичната база, използвана за изчисляването на сръбския композитен индекс, който предлага изчерпателна информация за тенденциите в икономическата активност на месечна основа. Използван е опростен модел за изчисляване на композитни показатели, предложен от ОИСР.
Състояние и динамика на равнището на плодовитост на жените в Р България през периода 1961 - 2008 година - автор Тодор Калоянов, д-р, доцент в Университета за национално и световно стопанство, катедра „Статистика и иконометрия” - София.
Представено е изследване на състоянието и динамиката на равнището на плодовитост на жените в Р България през периода 1961 - 2008 година. Анализът е осъществен на основата на тоталния коефициент за плодовитост - общ, за първи, втори и трети ранг на живородено дете. Изследването е осъществено общо за страната, градовете и селата. Установени са особеностите в динамиката на плодовитостта на жените в нашата страна през близо 50-годишен период. На основата на проведения анализ са направени предположения относно равнището на плодовитост на жените през следващите години.
Моделиране на връзката между банковите преводи от емигранти и основните макроикономически показатели - автор Стела Цанова, главен асистент в Стопанска академия „Д. А. Ценов”, катедра „Математика и статистика” - Свищов.
Изследва се влиянието на получените суми от емигранти като позиция от платежния баланс на БНБ върху основните макроикономически показатели чрез модел с вграден корекционен механизъм (Error Correction Model - ЕСМ). Използваните данни са с тримесечна честота и обхващат периода от началото на 2001 до първото тримесечие на 2008 г. Анализът включва оценка на влиянието на банковите преводи от емигранти върху икономическото и финансовото развитие на страната и установяване на влиянието на банковите преводи върху благосъстоянието на населението. Прави се заключението, че паричните трансфери от емигрантите имат важно значение за платежния баланс на БНБ и подпомагат икономическото и финансовото развитие на страната.
Структури и структурни изменения в скритата икономика на България през периода 2002 - 2008 година - автор Валентин Гоев, д-р, доцент в Университета за национално и световно стопанство, катедра „Статистика и иконометрия” - София.
Представени са резултатите от изследване на структурите на скритата икономика в България. Структурата на скритата икономика включва 2 елемента - сива и неформална. Изследвани са секторите „Индустрия”, „Аграрен”, „Строителство”, „Търговия”, „Хотели и ресторанти”, „Транспорт и съобщения” и „Други дейности”. Данните, които се анализират, представляват дооценки на БВП за ненаблюдаваната икономика, извършвани от НСИ за периода 2002 - 2008 година. Направени са изводи за структурните промени на скритата икономика през изследвания период.
 
ІІІ. В Историческо развитие на статистическата теория и практика” са представени автентични публикации на известни български и чужди автори, оказали значимо влияние за развитието на българската статистика и издигането на нейния международен авторитет:
За репрезентативния метод и неговото приложение при разработката на материала от преброяването на земеделските стопанства на 31.12.1926 год. - автор проф. О. Н. Андерсон.
Една графика (номограма) за намиране пределите на грешките при репрезентативния метод - автор инж. Гр. Нахимзон.
Моят път като статистик (1917 - 2008) - автор проф. Венец Цонев.
 
ІV. В „Информация, рецензии, консултации” е поместена информация за:
Научна конференция „Насърчаването на раждаемостта - многоликата практика на държавна намеса във възпроизводството на населението: българският и европейският опит” - автор Камелия Лилова, Център за изследване на населението при БАН.
Представя се информация за проведената през месец март 2009 г. в гр. София научна конференция с международно участие, организирана от Центъра за изследване на населението при БАН съвместно с Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси към Министерския съвет на Р България. На форума са очертани приоритетите в политиката за раждаемостта и са предложени мерки за усъвършенстване на участието на държавата в стимулирането на раждаемостта и регулирането на демографските процеси.
 
Годишен абонамент (4 броя): 24.00 лева.
Цена за бр. 1 - 4: 24.00 лева.
 
Изданието може да бъде закупено в:
• Книжарницата на НСИ на ул. „П. Волов” № 2, гр. София 1038.
• Териториалните статистически бюра на НСИ в областните центрове.
 
Заплащането се извършва по следния ред:
1. В брой - в касата на НСИ,
гр. София 1038,
ул. „П. Волов” № 2.
2. По банков път
Банкова сметка на НСИ:
IBAN: BG84 BNBG 9661 3000 1190 01
BIC: BNBGBGSD
БНБ - СОФИЯ