Премини към основното съдържание

Списание "Статистика", бр. 1/2008 г.

Публикувано на: 12.08.2008 - 17:00
Националният статистически институт уведомява потребителите на статистическа информация, че излезе от печат брой 1 за 2008 г. на списание "Статистика". В него са включени следните статии:
Статистиката - наука за проектиране, организиране и провеждане на изследвания на масови явления – автори: проф. В. Цонев и проф. Ив. Съйкова, доктор на икономическите науки.
РЕЗЮМЕ. Науката, наречена статистика, се разглежда като специален вид инженерна наука, т.е. наука за проектиране, организация и осъществяване на изследванията на масови явления, разглеждани като нещо цяло (като съвкупности). Авторската концепция е формирана върху основата и в контекста на онтологията, епистемологията и логиката, както и върху идеята за специфичния характер на производството на статистическа информация.
Разглеждането се прави през оптиката на 250-годишното развитие на статистическата наука - от възникването й до наши дни. Въз основа на доминиращите виждания по въпроса каква наука е статистиката и какви са били насоките и съдържанието на статистическите изследвания в исторически план са очертани четири периода в нейното развитие. Основните тези, които авторите защитават, са: 1) Статистиката не е само методологическа или само описателна наука. Тя е наука за изследване на масовите явления, разглеждани като съвкупности, т.е. като нещо цяло. 2) Това налага тя да развива и двата клона на научното познание - теорията и методологията. 3) През последните повече от 120 години се е развивала предимно методологията и значително е изоставала теорията на масовите явления. 4) Необходимо е да се развиват онтологията, теорията на процеса на познанието и логиката, валидни не за индивидуалния подход на научното изследване, а за битието на масовите явления. 5) Независимо от неговата специфика инженерният, т.е. производственият характер на статистическите изследвания съдържа всички елементи на един производствен процес - проектиране, организация, реализация и маркетинг на произведените информационни продукт. 6) Част от тези елементи сега не са застъпени цялостно в научните изследвания и особено в преподаването. 7) Това налага сериозни промени в съдържанието на обучението по статистика за статистици и нестатистици.
Статията е предложена като дискусионна.
Хронология на българския бизнес цикъл - автор д-р Румен Веселинов, Университет на Южна Каролина, катедра “Статистика”, САЩ.
РЕЗЮМЕ. В статията се обосновава създаването на съставен месечен съвпадащ икономически индикатор (СИИ) за българския бизнес цикъл (ББЦ). Съставният индикатор е базиран на месечни временни редове за периода 1990-2006 г. Тримесечните данни за БВП се интерполират за конструирането на месечни данни. За целта се използва модел на Калман, предложен от Бърнанке, Гертлър и Уотсън. Доказва се, че новият СИИ е много близък до месечния БВП.
В статията се определят повратните точки, или хронологията, както на класическия бизнес цикъл, така и на цикъла на растежа на ББЦ. За целта се използва методът на Брай-Бошан. Хронологията за периода 1990-2006 г. е базирана на новосъздадения месечен индикатор СИИ, а за периода 1924-1992 г. - на цикличния компонент на годишния БВП. За идентифициране на цикличния компонент се използва филтърът на Ходрик-Прескот.
Идеи за иновации в статистиката чрез анализ на несъответствията - автор проф. Иванка Съйкова, доктор на икономическите науки.
РЕЗЮМЕ. В Лисабонската стратегия е залегнала концепцията за използване на „широко базирани иновации”. Авторката предлага един подход за стимулиране на търсенето на идеи за иновации в областта на статистическата теория и практика.
За осигуряване на „непрекъснат поток от иновации” за ефективни промени в социалната практика и научното познание е нужно овладяването и прилагането на специални знания и умения как по-успешно могат да се раждат новите идеи. Тези знания до неотдавна в световен мащаб не се даваха от традиционните образователни системи, а у нас все още не се дават. В статията е представен един подход за стимулиране на появата на нови идеи. Той се основава на изследване на съществуващите несъответствия (несъгласуваности, диспропорции, противоречия, „разминаване” между онова, което е, и онова, което бихме искали да бъде, и др.). Философски погледнато, несъответствията (каквито и да са те) съдържат в себе си: 1) рискове за неудачи и провал в дейността; 2) реални шансове за успех чрез откриване и използване на нови възможности и 3) сигурен и лесно достъпен ресурс за появата на нови идеи и по-добри варианти за управленски решения. Представени са примери как може да става това в статистическите научни изследвания и в практиката.
Обосновава се необходимостта статистическите кадри да овладяват специалните техники за стимулиране на иновативното (творческото) мислене и поведение.
Методи за съставяне на таблици за женитбеност по време и след преброяванията на населението - автор д-р Божидар Русев - професор в Университета за национално и световно стопанство - София, катедра “Статистика”.
РЕЗЮМЕ. Предложени са методи за съставяне на таблици за женитбеност по данни от преброяванията и методи за съставянето им след преброяванията.
Изходен момент е методът за съставяне на таблиците по данни от преброяването към 1.03.2001 г. Тук са разработени два подхода за оценка на рисковата съвкупност на неомъжваните жени, които са доживели до дадена точна възраст ( до х-тата си годишнина ). На тази основа е съставена таблица за женитбеност за периода 2000-2001 г. (табл. 2 и фиг. 4).
Нестандартна в случая е табл. 3, където е извършен надлъжен анализ на брачната кохорта от табл. 2. Този подход допълва изводите от табл. 2.
Въз основа на предложения втори метод са съставени табл. 4 и 5 ( фиг. 7). Те се отнасят за 2004-2005 г. (междинен период между 1.03.2001 г. и следващото преброяване). Идеята е повъзрастовото разпределение на неомъжваните от преброяването към 1.03.2001г. да се „придвижи” към 1.01.2005 г. При придвижването са използвани редицата на неомъжваните от табл. 2 и вероятностите за умиране от таблиците за смъртност на НСИ за периода 2002-2004 г. Сложната техника по придвижването е демонстрирана с графики 5 и 6 и съответните примерни изчисления.
Основни методи и модели за прогнозиране на икономически активното население (работната сила) - автор Яна Генчева-Димова – старши експерт в ТСБ – Пловдив.
РЕЗЮМЕ. Икономически активното население, или текущата работна сила, е основна икономическа категория на населението. Чрез нея могат да се анализират важни социално-икономически групи като заетите, безработните, работещите пенсионери и др. В статията са изложени последователно избрани медоти и модели - от най-общи и елементарни до много по-детайлни и задълбочени, които по мнение на автора са подходящи за прогнозиране на икономически активните. Всички модели са систематизирани в четири основни групи: екстраполационни, демографско-икономически регресионни, структурни матрични и мултистатусни модели. Изборът на конкретен модел зависи от наличието на необходимата за него информация. Минималната се състои от данни за икономически активните по пол и възраст, които се използват във всички модели. С демографско-икономическите модели се търсят зависимости между важни социално-икономически фактори и развитието на активните (по-конкретно - на тяхната миграция) и на неактивните. Структурните модели се съставят само за активните с отчитане на тяхната преживяемост, миграция и салдо (прираст или намаление) от преминавания към тях на лица от други групи на неактивните и обратно. Мултистатусните модели включват всички групи от населението, с които активните имат взаимно движение. Те отчитат не само крайните резултати от тези движения, но и отделните насрещни потоци за всяка наблюдавана група.
 
Цена: 6.00 лева.
Годишен абонамент (4 броя): 24.00 лева
 
Изданието може да бъде закупено в:
Книжарницата на НСИ на ул. "П. Волов" № 2, гр. София 1038.
Териториалните статистически бюра на НСИ в областните центрове.
 
Заплащането се извършва по следния ред:
В брой - в касата на НСИ
гр. София 1038
ул. "П. Волов" № 2
По банков път
Банкова сметка на НСИ:
IBAN: BG84 BNBG 9661 3000 1190 01
BIC: BNBGBGSD
БНБ - СОФИЯ