Премини към основното съдържание

Списание "Статистика", бр. 3/2008 г.

Публикувано на: 24.04.2009 - 00:00
Националният статистически институт уведомява потребителите на статистическа информация, че излезе от печат брой 3 за 2008 г. на списание "Статистика", в който са включени следните статии:
Едно достатъчно условие за еднозначни решения на факторни промени на стойностни (абсолютни) величини – автор дин Емил Христов, старши научен сътрудник.
РЕЗЮМЕ. Всяка стойностна (абсолютна) величина в икономиката представлява сума от значенията на даден статистически признак в стойностен (паричен) израз на наблюдавани статистически единици. Когато те са еднородни екстензивни единици като заети лица, население, капитал, фондове и др., от тях могат да се съставят статистически структури и да се изчисляват средни равнища (интензивни характеристики) на стойностните величини. Всяка стойностна величина се разглежда във времето като процес с дискретни данни и нейната промяна за два сравнявани периода или години може да се анализира с адитивен и индексен факторен анализ чрез дискретните промени на средното равнище и на количеството екстензивни единици. Въвежда се едно достатъчно условие за еднозначно и точно решение с тези анализи. Освен чрез еднородни екстензивни единици, стойностните величини могат да се изразят и анализират чрез разнородни единици - например количества на произведени или потребени стоки и услуги в различни мерки (дименсии) и качество. В тези случаи не могат да се съставят статистически структури на разнородните единици, нито да се изчисляват средни равнища. Обобщено: конкретната форма на факторния анализ (адитивна и индексна) зависи единствено от вида на екстензивните единици и съответните на тях признаци.
Относителни влияния на раждаемостта и смъртността върху възпроизводството на населението в избрани европейски държави (1990 - 2005 г.) – автори Камелия Лилова, младши експерт в Центъра за изследване на населението при БАН, и дсн Марта Сугарева, ст.н.с. ІІ ст. в Центъра за изследване на населението при БАН.
РЕЗЮМЕ. Статията е продължение на публикуваната в кн. 2 на сп. “Статистика” от 2007 г. статия “Относителни влияния на раждаемостта и смъртността върху възпроизводството на населението”. В нея се прави анализ на динамиката на възпроизводството на населението в две групи европейски държави за периода 1990 - 2005 г., като се прилага същият подход на декомпозиране на влиянията на раждаемостта и смъртността върху възпроизводството на населението, представен в първата статия. Изследвани са и основните синтетични показатели, характеризиращи скоростта на възпроизводство на населението.
Резултатите от анализа отново показват, че основният фактор, определящ динамиката на нето коефициента за възпроизводство на населението през изследвания период, е раждаемостта. Динамиката на този фактор е низходяща и по-силна в новите страни - членки на ЕС, поради рязката промяна към по-късно раждане през този период. Смъртността оказва в повечето случаи незначително положително влияние върху динамиката на нето коефициента, дължащо са на намаляване на повъзрастовата смъртност през същия период. Динамиката на нето коефициента следва отблизо динамиката на раждаемостта и в повечето държави от Европа тя е низходяща: по-силно изразена - в новите страни - членки на ЕС, и по-слаба и разнопосочна - в останалите изследвани страни.
Проекти по статистика на информационното общество – автор Милена Захариева, лидер на проекти “Статистика на информационното общество”, началник на отдел “НИРД, иновации и информационно общество” в Националния статистически институт, София.
РЕЗЮМЕ. Изграждането на единно европейско информационно общество е една от най-важните и приоритетни цели, залегнали в политиките и стратегиите на ЕК, и през 2001 г. Евростат стартира пилотен проект за измерване на новия феномен в предприятията, а през 2002 г. - в домакинствата. Националният статистически институт прие с готовност предизвикателството да участва в инициативите на Евростат и наблюденията на Общността, в резултат на което напълно хармонизира методологията и статистическия инструментариум на изследванията за статистиката на информационното общество в Република България.
Проектите по статистика на информационното общество са средство за внедряване на най-добрите практики на страните - членки на ЕС, и са ключов фактор за измерването на феномена “информационно общество” в Република България.
Подпомагане на потребителите на европейска статистическа информация  - автор Антоанета Илкова, лидер на проект “Подпомагане на потребителите на европейска статистическа информация” по Програма ФАР 2006, старши експерт в отдел “Връзки с потребителите и пресцентър” в Националния статистически институт, София.
РЕЗЮМЕ. От 1 октомври 2004 г. Евростат - Статистическата служба на Европейските общности, прилага стратегия, насочена към безплатно разпространение на статистическите данни и публикации чрез сайта си в Интернет. Това поражда бързо увеличаване на интереса към предлаганата информация както от страна на съществуващите вече, така и от страна на новите групи потребители, и изисква навременно обновяване на публикуваната статистическа информация. За да могат максимален брой потребители да се възползват от свободния достъп до информацията, Евростат създава мрежа от национални центрове (European Statistical Data Support (ESDS) Help Desk), които подпомагат потребителите, търсеши европейска статистическа информация.
В статията е направен преглед на дейността на българския център за подпомагане на потребителите Help Desk като част от европейската мрежа от центрове. Проследяват се отделните етапи от неговата работа от момента на присъединяването на Националния статистически институт към проекта и постигнатите основни резултати. Застъпени са и дейностите, които българският център ще осъществява до края на 2009 г. съобразно приоритетите и целите на Евростат в областта на разпространението на статистическата информация и подпомагането на потребителите.
 
Цена: 6.00 лева.
Годишен абонамент (4 броя): 24.00 лева
 
Изданието може да бъде закупено в:
Книжарницата на НСИ на ул. "П. Волов" № 2, гр. София 1038.
Териториалните статистически бюра на НСИ в областните центрове.
 
Заплащането се извършва по следния ред:
В брой - в касата на НСИ
гр. София 1038
ул. "П. Волов" № 2
По банков път
Банкова сметка на НСИ:
IBAN: BG84 BNBG 9661 3000 1190 01
BIC: BNBGBGSD
БНБ - СОФИЯ