Премини към основното съдържание

Статистически известия, бр. 12/2008 г.

Публикувано на: 29.01.2009 - 15:40
Националният статистически институт съобщава на потребителите, че вече е в продажба брой 12 за 2008 г. на "Статистически известия". Месечното издание е разработено във връзка с препоръките на Евростат за подобряване на информационната дейност и за предоставяне на информация по краткосрочни икономически показатели, както и с цел да отговори на изискването информацията да достига до потребителите във възможно най-кратък срок.
Всеки брой на изданието съдържа информационен указател, посочващ източниците, в които са публикувани методологиите на статистическите изследвания, в кой брой са включени съответните раздели, адреси и телефони за контакти, пълна информация за публикациите на НСИ - списък на излезлите от печат и на тези, които предстои да излязат от печат през 2008 година.
Изданието представя обща картина за развитието на страната по месеци и тримесечия, както и годишни данни по основни демографски, социални и икономически показатели.
Представената информация е оформена тематично по раздели, седем от които се включват във всеки брой - "Промишленост", "Вътрешна търговия", "Индекси на потребителските цени", "Доходи, разходи и потребление на домакинствата", "Износ и внос", "Финанси и кредит" и "Стопанска конюнктура".
В раздел "Промишленост" се публикуват данни за индексите на продажбите и индексите на промишленото производство за два поредни месеца (окончателни данни за предходния месец и предварителни - за настоящия), както и месечни данни за индексите на цените на производител на вътрешния пазар.
В областта на вътрешната търговия се публикуват индексите на приходите от продажби в сектор "Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството".
Изданието предоставя месечни данни за индексите на потребителските цени, изчислени на базата на месечно наблюдение на фактическите цени на дребно на стоки и услуги за населението според потребителската кошница на НСИ.
Интерес представляват данните от месечните репрезентативни наблюдения на домакинските бюджети за доходите и разходите на домакинствата и за потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство.
В раздел "Износ и внос" се публикува информация за външнотърговския стокообмен на Република България, за износа и вноса по раздели на SITC, по страни и групи страни.
В раздел "Финанси и кредит" са включени месечни данни за паричната маса, валутния курс и лихвените проценти на БНБ, както и информация за вземанията на банките от сектор" Държавно управление" и от неправителствения сектор в края на съответния период.
Публикува се актуална информация за състоянието на стопанската конюнктура в страната въз основа на ежемесечни наблюдения на нефинансовите производствени единици от обществения и частния сектор.
Разделите с данни за брутния вътрешен продукт, пазара на труда, инвестициите и строителството, селското стопанство, транспорта и съобщенията, демографските процеси в страната, международния туризъм, здравеопазването, образованието, културата и правосъдието се включват в изданието в зависимост от периодичността на информацията.
В бр. 12 на "Статистически известия” са включени разделите “Брутен вътрешен продукт”, “Пазар на труда”, Инвестиции“, “Строителство”, “Правосъдие” и “Селско стопанство”.
Източници на информацията са предимно статистически изследвания на НСИ. Публикуват сe данни и от други ведомства и институции: Българска народна банка, Министерство на вътрешните работи и други.
 
Цена: 6.00 лева.
Годишен абонамент (12 броя): 60.00 лева
 
Изданието може да бъде закупено в:
• Книжарницата на НСИ на ул. "П. Волов" № 2, гр. София 1138.
• Териториалните статистически бюра на НСИ в областните центрове.
 
Заплащането се извършва по следния ред:
В брой - в Книжарницата на НСИ
гр. София 1138, ул. "Панайот Волов" № 2
По банков път
Банкова сметка на НСИ
IBAN: BG84 BNBG 9661 3000 1190 01
BIC: BNBGBGSD
БНБ - СОФИЯ