Премини към основното съдържание

Започва второто статистическо състезание Дейтатон-2024

Публикувано на: 05.03.2024 - 09:58

За втора година Националният статистически институт ще проведе статистическото състезание DATATHON-2024, което надгражда знанията и уменията, менторството и лидерството сред учениците, а чрез него НСИ обогатява инициативите си за все по-грамотни и все по-разбиращи бъдещи потребители на статистическа информация.

Състезанието е за ученици от X до XII клас, които трябва да сформират отбори от един до трима членове с учител ментор. От всяко училище могат да участват до два отбора. Регистрацията се извършва онлайн от 5 до 19 март 2024 г. Менторите трябва да регистрират отборите на: https://nsi.bg/datathon2024

Опитът от първото издание на надпреварата показа, че младите хора имат нагласата да търсят, намират и анализират статистически данни в кратки срокове и в обстановка извън обичайната за ежедневието им. Затова периодът на провеждане е само два месеца. В двата етапа на състезанието ученици и ментори ще могат да покажат възможностите си при изработването на решение върху определена база данни.

Първият кръг ще се проведе от 20 март до 8 април 2024 г. и включва решаване на казус на тема „Статистически анализ на тенденциите и предизвикателствата пред обучението и професионалната реализация на младите хора в България“. Участниците могат да използват единствено данни на НСИ - www.nsi.bg и Евростат - Database - Eurostat (europa.eu). Завършените презентации трябва да се изпращат на [email protected].

Вторият кръг ще се осъществи присъствено за участниците на избрано от организаторите място от 18 до 20 април 2024 г. Ще бъдат допуснати до 30 отбора. Отборите ще разполагат с 48 часа да подготвят своята разработка по тема, която ще бъде обявена непосредствено преди началото на този последен етап от състезанието.

Обявяването на победителите и награждаването ще са на 20 април 2024 г., а по традиция НСИ осигурява награди както за призьорите, така и за всички участници в състезанието.

 

DATATHON – НСИ – 2024 има за цел да  повиши функционалната грамотност, да провокира интереса на учениците към ролята на статистиката в различните сфери на обществения живот и във всекидневието, да мотивира учителите към използването на иновативни технологии и методи на преподаване, да насърчи екипната работа за постигане на общи цели.

Пълна информация за DATATHON – НСИ – 2024 може да намерите на сайта на състезанието: https://nsi.bg/datathon2024