Премини към основното съдържание

Възможно е преброяването с преброители да бъде удължено с още няколко дни

Публикувано на: 24.09.2021 - 16:10

„Към 6 ч. тази сутрин електронно са се преборили 1 937 000 души, което означава, че до края на деня ще преминем 2 милиона.“ Така започна разговорът с председателя на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски в предаването „Тази сутрин“ на бТВ в петъчния ден. Той добави, че най-големият процент на преброилите се електронно е в София - почти 50%. На второ място е Варна с 35,5%. В Кърджали и Смолян са около 10%, посочи Цветарски.

По време на разговора стана ясно, че не е изключено да се удължи времето за физическото преброяване, което по принцип приключва на 3 октомври. „Изместването на срока на електронното преброяване създаде определени затруднения на класическото преброяване с обход и затова обмисляме удължаване и на неговия срок с няколко дни и ще отправим предложение до Министерски съвет.“ - уточни председателят на НСИ.

По време на разговора стана ясно, че няма особени затруднения при попълването на електронната преброителната карта, уникалният код, който генерира системата, има своето значение, а преброителите трябва да допълнят информацията, която няма как да бъде събрана по електронен път, например за сградите. Всеки преброител носи бадж, по който може да бъде разпознат. Има и телефони, на които човек може да се обади, ако прояви съмнение. Това са: 02/9078430 и *2021.