Премини към основното съдържание

Международен семинар за председателството на Съвета на Европейския съюз ще се проведе в НСИ

Публикувано на: 17.10.2017 - 15:30
В периода 18 - 20 октомври в Националния статистически институт ще се състои международен семинар на тема: „Европейската статистическа система - провеждане на председателството на Съвета в рамките на ЕСС“.

Лектори на семинара ще бъдат г-н Ким Волдби Педерсен и г-жа Яни Ериксен от Статистическата служба на Дания, която се е специализирала в обучението по тази тематика и е провела много курсове в държави членки, преди да поемат ротационното председателство на Съвета на ЕС. Последните два курса са проведени в Малта и Естония. Освен екипа за Председателството на НСИ в семинара ще вземат участие експерти от Министерството на земеделието, храните и горите, НАП и БНБ, председателят на статистическия офис на Румъния, директорът на дирекция „Европейски въпроси и международно сътрудничество“ на румънската статистика, колеги от австрийската статистика, дирекция „Международни отношения“.

Целта на семинара е участниците да се запознаят с подготовката и провеждането на заседания, с институционалния и процедурния контекст като основа при председателството на Съвета на ЕС и при ръководене на работните групи. Ще бъде обърнато внимание върху цялостния процес на председателството на Съвета на ЕС и предизвикателствата пред екипите.

По време на семинара ще се проведат ролеви игри за председателстване на Съвета и ръководене на работни групи.

Г-н Ким Волдби Педерсен е дългогодишен ръководител на международния отдел на датската статистика и заедно с г-жа Яни Ериксен от същия отдел има богат опит в процеса на вземане на решения в ЕС.