Премини към основното съдържание

НСИ - домакин на обучение по JDEMETRA+ и сезонно изглаждане на данните на националните сметки

Публикувано на: 16.10.2017 - 10:00
Националният статистически институт е домакин на обучение на статистици от България, Хърватия, Румъния, Босна и Херцеговина, Черна гора и Турция, организирано съвместно с Евростат. Лектори са Дарио Буоно и Енрико Инфанте от Евростат. Курсът се провежда в периода 17 - 19 октомври 2017 г. в Учебно-квалификационния център на НСИ в с. Сливек, област Ловеч.

Целта на курса е да запознае експертите с основните концепции и методи за прилагане на сезонната корекция и тяхното използване чрез софтуера JDEMETRA + (версия 2.2) с акцент върху данните в областта на националните сметки. Ще бъде обяснен и демонстриран тестът за сезонност, идентификацията и подбора на модела за разлагане на времеви редове, третиране на сезонни, календарни и случайни компоненти, преки и косвени методи за сезонно изглаждане на времеви редове, за да бъдат в съответствие с указанията на Европейската статистическа система за сезонното изглаждане.

По време на обучението участниците ще имат възможност да правят практически упражнения със собствени данни, за да се справят с практическите аспекти на приложението на сезонното изглаждане и софтуера JDEMETRA+ в областта на националните сметки.

Повече информация за използването на JDEMETRA+ и допълнителна помощ можете да намерите на: връзка