Премини към основното съдържание

Списание „Статистика”, бр. 2/2014

Публикувано на: 04.11.2014 - 17:33

Националният статистически институт уведомява потребителите на статистическа информация, че брой 2 за 2014 г. на списание „Статистика” е публикуван на интернет страницата на НСИ. Изданието е на български език с резюмета на български, английски и руски език и включва рубриките:

  • Развитие на статистическата теория и практика
  • Статистически изследвания и анализи
  • Историческо развитие на статистическата теория и практика
  • Информации, рецензии, консултации.

 В рубриката Развитие на статистическата теория и практика са публикувани статиите:

• Същност, класификации и статистически анализ на инфраструктурата на територията - автор проф. Йордан Христосков, Институт за икономически изследвания на БАН, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”

Статията е разделена на две части: а) теоретико-методологически въпроси на същността, класификациите и показателите и методите за статистически анализ на инфраструктурата; б) оценка на равнището и различията в развитието на инфраструктурата на ниво статистически райони и области по метода на Бенет.

В първата част е направен критичен анализ на съществуващите определения на инфраструктурата в научната литература и нормативните документи и е изведена работна дефиниция на термините „инфраструктура” и „инфраструктура на региона”. Представена е класификацията на инфраструктурата по различни признаци и е даден примерен списък за състава на материалната и институционалната инфраструктура на национално и регионално равнище. Изведени са показателите за оценка на инфраструктурата и е направен критичен преглед на методите за измерване на равнището на развитие на инфраструктурата и различията в тези равнища на регионално ниво. Направен е преглед и критичен анализ на подходите за оценка на влиянието на инфраструктурата върху отделни аспекти от икономическото и социалното развитие на региона. Получените резултати в този теоретико-методологичен план са добра научна основа не само на конкретното изследване, но могат да се ползват и от други изследователи на проблемите на инфраструктурата.

Във втората част на статията са получени сравнителни интегрални оценки за равнищата и различията в развитието на физическата и институционалната инфраструктура в България на ниво статистически райони (NUTS2) и области (NUTS3). Изведена е също и специфична оценка за достъпа на икономическите агенти и населението в районите и областите на България до линейни и точкови обекти на инфраструктурата с международно, национално и регионално значение. Направени са препоръки за догонващо развитие на инфраструктурата като цяло и отделни нейни сектори в районите и областите, където нейното развитие е недостатъчно и ограничава икономическия растеж и привличането на чуждестранни инвестиции.

• Организация на работата в НСИ и ТСБ с приложение на ИКТ в статистическата дейност - автор  Деян Славов, директор на ТСБ - Варна, НСИ

Направен е анализ на съществуващите ИКТ в НСИ във връзка с възможното им осъвременяване и с прилагането на нови методи за организация на работата с използване на ИКТ като анкетиране чрез компютър, уебинтервюта, телефонни интервюта, облачни технологии, ГИС и GPS технологии. Въвеждането на нови информационни системи ще подобри и улесни работата на служителите в ТСБ както при събиране на първична информация, така и при необходимост от санкциониране на некоректни респонденти.

В статията е изложена необходимостта от използването на корпоративни контентмениджмънт системи с цел канализиране на бизнес процесите и достигането до готовност за електронно управление чрез използване на облачни системи и склад за данни (Data Wharehouse). Приложението на облачни технологии в НСИ е свързано с необходимата модернизация на ИТ. Изложени са по-разпространените дефиниции за облачен компютинг, който е характеризиран като подход за пълно преосмисляне на ролята на ИТ в организациите.

Посочени са приоритетите с оглед бъдещото развитие на ИКТ в НСИ за подобряване на статистическите производствени процеси.

В рубриката Статистически изследвания и анализи са включени статиите:

• Оценки на промените в структурата на сегментацията на заетостта, базирани на пакетни данни от „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)” - автор проф. д-р Васил Цанов, Институт за икономически изследвания, БАН

Обект на изследването са промените в обхвата и структурата на доходната сегментация на трудовия пазар в България на базата на годишни (пакетни) данни от изследването „Статистика на доходите и условията на живот“ за периода 2007 - 2010 година. За целта са дефинирани шест доходни сегмента, които обхващат ниските, средните и високите трудови доходи на заетите. Границите на сегментите са определени като процент от медианния годишен брутен трудов доход. Структурата се изследва в зависимост от образователното равнище на заетите, пола, професията, отрасловата принадлежност и наемните отношения. Във всеки сегмент са идентифицирани стабилността и насоките на развитие на изследваните показатели. Изведени са основните промени в обхвата и структурата на сегментите през изследвания период. Установено е, че основните характеристики на заетите и наемните отношения оказват съществено влияние върху сегментирането на трудовия пазар.

• Демографски процеси и население на град Ямбол - автор Калина Казанджиева, директор на ТСБ - Ямбол, НСИ

Тема на статията са състоянието и развитието на населението в страната и област Ямбол през различните демографски периоди. Представен е анализ на населението на град Ямбол от възникването на организираната демографска статистика в България до наши дни.

Във „Въведението” са посочени използваните източници на данни - периодичните преброявания на населението и текущата демографска статистика.

В „Общ преглед“ е направена историческа ретроспекция за целия анализиран период. Представена е информация от едно малко известно на широката читателска аудитория събиране на данни за населението на Източна Румелия през 1880 година.

В „Демографско развитие“ анализираният период е разделен на три подпериода, които отговарят на историческите периоди в развитието на Третата българска държава. За всеки подпериод са разгледани основните параметри на демографското развитие - коефициенти на раждаемост, смъртност, детска смъртност, брачност и бракоразводност. Акцентът е поставен върху възрастовата структура на населението на град Ямбол и промените й  във времето.

В заключителната част на статията е направена прогноза за броя на населението на град Ямбол през 2035 година.

• Възстановяват ли се малките и средните предприятия от икономическата криза? - автор Люба Янева, държавен експерт в отдел „Обща методология и анализ на статистическите изследвания”, НСИ

Броят на малките и средните предприятия (МСП) в България през 2013 г. е над 300 хиляди, което представлява 99.8% от всички предприятия. Най-многобройни са микропредприятията със заети от 0 до 9 лица, чийто дял е 91.9% от всички предприятия. Следва групата на малките предприятия със заети от 10 до 49 лица - 6.7%, и на средните предприятия със заети от 50 до 249 лица - 1.3%.

Основна характеристика на малкия и средния бизнес в България продължава да бъде наличието на голям брой микропредприятия. Те обаче имат ниска средна заетост (2.0 заети на едно предприятие) и сравнително ниска производителност на труда, която е по-ниска в сравнение както с групата на малките, така и с групата на средните предприятия.

Запазват се големите териториални диспропорции в характеристиките на малкия и средния бизнес в България. В териториален аспект най-привлекателен за развитие на малък и среден бизнес продължава да бъде Югозападният статистически район. На другия полюс е изключително ниският структурен принос на Северозападния район, чиито дялове се движат между 2 и 5% по отделните показатели.

Отговорът на въпроса дали икономическата криза в сектора на малките и средните предприятия е преодоляна, не може да бъде еднозначен. В някои сектори е надминато равнището на стопанската дейност от 2008 година, а в други сектори спадът продължава. Липсата на достатъчно инвестиции за разширяване и модернизиране на дейността по производството на стоки и предоставянето на услуги обаче не съдейства за повишаване на конкурентоспособността на МСП и създава обстановка на несигурност.

В рубриката Историческо развитие на статистическата теория и практика е представена статията:

• „Непризнатите” преброявания в историята на българската статистика - автор Иван Балев, директор на дирекция „Демографска и социална статистика”, НСИ

Статията има статистико-исторически характер. Посветена е на две преброявания, проведени в края на XIX век в автономната провинция Източна Румелия, обособена от Великите сили с Берлинския договор (1878 г.). Използвани са събраните и публикувани богати статистически данни, които ясно и категорично показват картината в тази откъсната от България част. Данните илюстрират народностния състав на населението. Независимо от липсващата методологична рамка данните точно възпроизвеждат положението в Източна Румелия относно териториалното разпространение на отделните етноси, съществуването както на „чисти“ населени места, обитавани от представители само на един етнос, така и на населени места, в които съвместно са обитавали представители на три и повече етноса. Авторът защитава тезата за признаването на тези преброявания като част от историята на българската статистика.

В рубриката Информации, рецензии, консултации е включен материал за българското участие в конференциите в Амстердам и Брюксел:

• Информация за участие на конференциите в Амстердам и Брюксел през 2014 година - автор д-р Богдан Богданов, заместник-председател на НСИ, главен редактор на сп. „Статистика”, НСИ

През октомври 2014 г. се състоя конференция в гр. Брюксел, Белгия, на тема „Напредване отвъд БВП в европейското управление” („Moving „beyond GDP” in European economic governance”). На конференцията присъстват висококвалифицирани експерти, статистици и политици. Представените доклади са на високо научно ниво и релефно очертават проблемите на социално-икономическото развитие в държавите от Европа и света.

В известна степен конференцията в Брюксел може да се приеме като продължение на състоялата се през февруари 2014 г. конференция в гр. Амстердам, Нидерландия, на тема „Европейска рамка на измерване на напредъка”. Участието на учени и високопоставени ръководители в структурите на Европейския съюз допринесе за ясното очертаване на жизненоважни проблеми за развитието на страните от Европа и света. На конференцията са набелязани и конкретни мерки по отношение на работата и дейността на статистиката като наука и практика при формулиране на рационални социално-икономически политики за развитие.

Годишен абонамент (4 броя): 24.00 лева.
Цена за бр. 2/2014 г.: 6.00 лева.
 
Изданието може да бъде закупено в:
• Дирекция „Многосекторна статистика и услуги за потребителите”, НСИ,
ул. „П. Волов” № 2, гр. София 1038.
• Териториалните статистически бюра на НСИ в областните центрове.
 
Заплащането се извършва:
1. В брой - в дирекция „Многосекторна статистика и услуги за потребителите”, НСИ, ул. „П. Волов” № 2, гр. София 1038.
2. По банков път
Банкова сметка на НСИ:
IBAN: BG84 BNBG 9661 3000 1190 01
BIC: BNBGBGSD
БНБ - СОФИЯ