Премини към основното съдържание

Списание „Статистика”, бр. 1/2014

Публикувано на: 24.06.2014 - 17:08

Националният статистически институт уведомява потребителите на статистическа информация, че брой 1 за 2014 г. на списание „Статистика” е публикуван на интернет страницата на НСИ. Изданието е на български език с резюмета на български, английски и руски език и включва рубриките:

  • Теория и методология на статистическите изучавания
  • Статистически изследвания и анализи
  • Информации, рецензии, консултации.

 В рубриката Теория и методология на статистическите изучавания са публикувани статиите:

• За модерната статистика... - автор д-р Богдан Богданов, началник на отдел „Статистика на доходите, разходите на домакинствата и качеството на живот”, НСИ

Статията е посветена на 134-тата годишнина от създаването на държавната статистика в България. Прави се кратка ретроспекция на събития от близкото минало. Включва се критичен коментар за нерешени проблеми и пропуснати възможности за модернизирането на българската статистика към момента. Очертава се ролята на главните действащи лица при реализацията на статистическите изследвания (методолози, анкетьори, респонденти). Представят се и основни вътрешни и външни фактори (лидери и обществото като цяло), влияещи върху работата на НСИ. Накратко се описва печелившата формула за развитие на институцията. Очертава се ключовата роля на националната статистика за управлението на съвременното общество и представянето на страната ни пред света.

• Индекс на трудовия климат - сравнителен анализ за периода 2010 - 2012 година - автори  д-р Любен Томев, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, и д-р Мартин Димов, GEMSEEK Consulting Sofia

Конструирането на интегрален показател, измерващ удовлетвореността на работниците и служителите от различни по своя характер параметри на трудовата среда, е иновативна по своя характер идея за българската изследователска практика.

Субективните оценки по отношение на характера, интензивността и условията на труд, работното време и възможностите за съвместяване на трудовия и семейния живот, работната заплата, отношенията на наемане и освобождаване, сигурността на работното място, обучението и възможностите за кариерно развитие, социално-психологическият климат и т.н. са база не само за изработването на моментна снимка на „трудовия климат”, но и за проследяване на процесите в динамика. 

Чрез използването на адекватни социологически инструменти и статистически методи изследването извършва сравнителен анализ в динамика между различните сектори и браншове на икономиката, между регионите, между различните категории наемни работници (напр. „бели” и „сини якички”). Разработената методика осигурява както получаването на индекси за отделните индикатори, групови индекси и индекси на субравнище, така и конструирането/изчисляването на интегрален „индекс на трудовия климат”, обобщаващ наетия труд. Опитът на малкото страни, прилагали подобна практика, показва, че инструментариумът на изследването е лесно адаптивен за условията на конкретни фирми, предприятия и организации и често се използва от мениджмънта за подобни оценки на фирмено равнище.

Резултатите от изследванията са барометър за състоянието и развитието на трудовия климат в национален план и в различни разрези, а те са ценна информация не само за социалните партньори (синдикати и работодатели), но и за вземащите решения на политическо равнище. Амбициите на изследователския колектив на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ са постигане на устойчивост на проекта и превръщането му в регулярно национално изследване.

В рубриката Статистически изследвания и анализи са включени статиите:

Международна конференция по население и развитие - Кайро 1994 (20 години по-късно) - автор Иван Балев, директор на дирекция „Демографска и социална статистика”, НСИ

В статията се отбелязва 20-годишнината от провеждането на Международната конференция по население и развитие - Кайро 1994. Годишнината е повод да се направи анализ на изпълнението на приетата Програма за действие, която е с 20-годишен срок. Представени са темите, които са били обект на обсъждания по време на конференцията. Специално внимание е отделено на участието на българската делегация на конференцията. В статията се акцентира на два много важни момента. Първият е, че демографският упадък, който преживява България, не е резултат от последните няколко години, когато тази тема стана една от най-коментираните в публичното пространство. Вторият е, че Националният статистически институт е първата институция в държавата, която поради естеството на работата си започна да изследва и анализира причините за настъпилите промени в основните демографски процеси, както и последиците от тях за развитието на населението.

В статията се проследяват измененията в основните демографски показатели,
с които се характеризира периодът от 1994 до 2013 година. На фона на продължаващите негативни тенденции се установяват и някои положителни събития - увеличаване на средната продължителност на живота, намаляване на детската смъртност, намаляване на преждевременната смъртност и други. Статията ще бъде полезна за държавните институции, които трябва да формират демографската политика на България.

Сезонно изглаждане на компонентите на метода на доходите - сметка „Формиране на дохода” - автор Елка Атанасова, директор на дирекция „Макроикономическа статистика”, НСИ

Предмет на изследването е съставянето на информацията, съдържаща се в БВП, изчислен чрез метода на доходите съгласно дефинициите на Европейската система от сметки (ЕСС ’95). От своя страна то е насочено към прилагане на сезонното изглаждане на компенсацията на наетите лица. Краткосрочните статистически показатели често се влияят от сезонните колебания и календарните ефекти, свързани с разликата в броя на работните дни, което затруднява идентифицирането на краткосрочната и дългосрочната тенденция на развитие на променливите и анализа на икономическите явления.

В резултат на това много статистически показатели са обект на сезонно изглаждане. Основната цел на сезонното изглаждане е да отстрани обичайните сезонни колебания, които представляват онези „изменения, които се повтарят през определен сезон всяка година и които при нормални обстоятелства могат да се очакват и в бъдеще”. По този начин сезонно изгладените данни разкриват новото в динамиката на съответния показател, в което се изразява и основната полза от сезонното изглаждане.

Процедурата по сезонно изглаждане на тримесечните показатели в областта на националните сметки стартира в началото на 2002 г., като през 2007 г. се разширява обхватът на показателите, които се подлагат на сезонно изглаждане. Процедурата по сезонно изглаждане се извършва с помощта на софтуерния продукт на Евростат - Demetra.

С цел задълбочаване на анализа и определяне на тенденциите в данните в настоящото изследване е представена последователността на алгоритъма на сезонното изглаждане на компенсацията на наетите лица, анализ и оценка на резултатите.

Представени са насоки за подобряване на практиката на националните сметки в това направление чрез въвеждането в употреба на по-широк набор от графични, дескриптивни, непараметрични и параметрични критерии за проверка на основните параметри на сезонно изгладените данни, както и необходимостта от промяна на параметрите и въвеждане на повторно провеждане на процедурата за сезонно изглаждане, в случай че резултатите от валидирането са незадоволителни.

 В рубриката Информации, рецензии, консултации е включен материал за стартирането на работата на два проекта по ОПАК:

•  НСИ стартира работата на два проекта по Опак - автори Галя Статева, директор на дирекция „Статистическа и ИТ инфраструктура, координация и международни дейности”, НСИ, и Даниела Георгиева, старши експерт в отдел „Планиране, качество, метаданни и проекти”, дирекция „Статистическа и ИТ инфраструктура, координация и международни дейности”, НСИ

През април 2014 г. Националният статистически институт стартира изпълнението на дейности по два проекта, насочени към подобряване на обслужването на гражданите и бизнеса и развитие на електронното управление. Проектите се изпълняват с отпуснатите над 1 милион лева безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Административен капацитет“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. В проектните предложения са заложени дейности, които целят реализиране на хоризонталните политики на Европейския социален фонд за иновации, устойчиво развитие, партньорство и координация между институциите и потребителите.

Годишен абонамент (4 броя): 24.00 лева.
Цена за бр. 1/2014 г.: 6.00 лева.
 
Изданието може да бъде закупено в:
• Отдел „Разпространение на информацията и публикации” на НСИ, 
ул. „П. Волов” № 2, гр. София 1038.
• Териториалните статистически бюра на НСИ в областните центрове.
 
Заплащането се извършва:
1. В брой - в отдел „Разпространение на информацията и публикации” на НСИ, 
ул. „П. Волов” № 2, гр. София 1038.
2. По банков път
Банкова сметка на НСИ:
IBAN: BG84 BNBG 9661 3000 1190 01
BIC: BNBGBGSD
БНБ - СОФИЯ