Премини към основното съдържание

Списание „Статистика”, бр. 3 - 4/2013 г.

Публикувано на: 03.06.2014 - 16:01

Националният статистически институт уведомява потребителите на статистическа информация, че излезе от печат списание „Статистика”, бр. 3 - 4 за 2013 година. Изданието е на български език с резюмета на английски и руски език и включва рубриките:

I. Теория и методология на статистическите изучавания

II. Развитие на статистическата теория и практика

III. Статистически изследвания и анализи

IV. Информации, рецензии, консултации.

 

І. В рубриката „Теория и методология на статистическите изучавания” са публикувани статиите:

Факторни модели за общото, прякото и косвеното влияние на повъзрастовата смъртност върху изменението на средната продължителност на живота - автор проф. д.ик.н. Eмил Христов

В статията са представени основните резултати от едно цялостно и независимо изследване на автора в две части. Първата е изложена в списанието през 2012 г., кн. 1 - 2, и се отнася само до измерване на общото влияние на смъртността по възраст върху разликата  между средните продължителности на живота на две населения. За връзка с предходната статия тук са представени накратко само най-важните резултати от първата част. В нея са изведени и обосновани три факторни модела, в които разликата  е заменена за удобство на анализа с разликата  на преживените човекогодини от двете населения. Трите модела са изразени с нова факторна променлива , предложена от автора, за броя на преживелите възрастовия интервал х, х+1 години, която е алтернативна (обратна) на разликата  за табличния брой на умрелите. Новата променлива  е изведена чрез разликите на доживелите . С първия модел  човекогодини се оценява приносът на общото влияние на смъртността  в отделните възрастови интервали от х до w години върху крайните резултати  и . За целия възрастов интервал от х=0 години до w години той е известен като модел за крайните ефекти”. Вторият факторен модел също е изведен чрез разликите , но за възрастовите интервали от 0 до m години: . Характерно за него е, че  се определя с многократното участие (m-х) пъти на  от всеки възрастов интервал. За целия интервал от 0 до m=w години вторият модел се превръща в модела за крайните ефекти. Третият факторен модел е с по-точния показател  - броят на живеещите в интервала х, х+1 години. Използва се точната формула на Chiang за  и нейните предимства пред броя на доживелите . С разликите третият факторен модел е , където  е разликата в преживяемостта на умрелите  и  до средните възрасти на умиране х+ и х+ години в интервала х, х+1 години. При m=w години се получава разликата .

БВП по метод на доходите - оценка на компенсация на наетите лица в съпоставими цени (на предходна година и по цени на 2005 година) - автор Елка Атанасова, директор на дирекция „Макроикономическа статистика” в НСИ

Предмет на изследването е технологията на съставянето на информацията, съдържаща се в БВП, изчислен чрез метода на доходите, и от своя страна то е насочено към доказване на целесъобразността от безусловно спазване на императивите на СНС и ЕСС ’95 при съставянето и разработването му като гаранция за „производството” на надеждна и напълно съпоставима информация по отношение на европейските норми, необходима за изчисляването на БВП по този метод. С цел задълбочаване на анализа и определяне на тенденциите в данните и елиминирайки влиянието на цените компенсацията на наетите лица е разработена по съпоставими цени на предходна година и по цени на 2005 г., като за останалите компоненти от метода на доходите е представена концепцията за тяхното разработване. По този начин посредством представянето на компонентите в съпоставими цени са разширени възможностите за анализ. Бъдещата работа за подобряване на данните в областта на националните сметки в това направление е да се включи допълнително проучване, разработване и въвеждане в практиката на допълнителни оценки за изчерпателност по отношение на обхвата и по-широк набор от критерии за проверка на основните компоненти на метода. По такъв начин ще се гарантира минимализиране на допустимите разлики в обема на БВП, изчисляван по трите прилагани в практиката методи: производственият, на крайното използване и доходният.

Aлгоритъм за оптимизиране на пренесената и добавената стойност в произведената продукция - за устойчиво развитие на икономиката - автор проф. д.ик.н. Асен Ковачев

Устойчивото развитие като процес на повсеместна промяна в развитието на икономиката е фокусирано основно върху нарастването на нейния продуктивен потенциал. За него определяща роля има осигуряването на оптимална структура в процеса на развитие на икономическата система.

За разлика от сега използвания в науката и стопанската практика статичен подход в основата на представения алгоритъм е заложена динамичната теория на системите. Главното в него е взаимодействието (recurrent actions) между входните и изходните променливи в развитието на системите.

При динамичната теория измененията във входните параметри - относно ресурсите, се определя от тези на изходните - продуктите и услугите, и обратно, т.е. между тях действат рекорентни зависимости при развитието на икономическата система.

 В статията са представени теоретичните предпоставки от динамичната теория на системите и алгоритмичното съдържание на RPSD процедурата - за балансиране и оптимизиране на пренесената и добавената стойност в произведената продукция, както и приложни резултати за българската икономика през последното десетилетие.

Калибрация на данни от социални изследвания - автори доц. д-р Йордан Калчев и главен асистент Вера Велева, катедра „Социология”, ЮЗУ „Неофит Рилски”

Съществен проблем при реализацията на представителни извадкови изследвания е необхващането по различни причини на всички единици в планирания обем на извадките. Тези пропуски водят до нарушаване на представителността и точността на получаваните емпирични данни. Предприеманите от проектантите на извадковите изследвания организационни и методични техники и средства невинаги могат да компенсират загубата на информация в резултат на неизследваните единици.

Въз основа на тази теза в статията се проследява влиянието на необхвата върху точността на получаваните статистически оценки и се поддържа обосновката за необходимостта от претегляне на получаваните резултати с цел намаляване на размера на нестохастичната грешка. Като решение на проблема се изтъкват предимствата на разработените съвременни статистико-математически модели за калибрация на данни от извадки. Въз основа на специализирана литература е представена накратко същността на калибрацията като нов системен възглед в теорията и практиката на извадковите изследвания и възможностите за постигане на обективни оценки, когато има неизпълнение и дори други грешки от извадки.

Приложението на калибрацията е илюстрирано с конкретен пример по данни от проведено изследване, като е използван продуктът g-CALIB, базиран в SPSS.

В заключение се посочва, че калибрацията е оптимизационен процес за разлика от останалите методи за претегляне и тази характеристика следва да се има предвид при използването на тази процедура.

ІІ. В рубриката „Развитие на статистическата теория и практика” са включени статиите:

Връзка между икономическите очаквания и стопанската динамика в
ЕС-27
- автор ас. Антон Герунов, катедра „Икономика”, Стопански факултет, Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Статията изследва динамиката на икономическите очаквания, формирани в страните от Европейския съюз за периода от януари 1998 г. до май 2013 г., като проследява показателите на потребителско доверие, балансовите показатели от наблюденията на бизнеса и формираните инфлационни очаквания. Налага се изводът, че очакванията не клонят към определено средно за Съюза ниво, а се обособяват няколко ясно изразени блока. Допълнително са изследвани факторите, влияещи върху инфлационните очаквания, и се обосновава тезата, че те са динамични във времето, което предполага хетерогенни механизми на формирането им.

Биспектрален анализ на влиянието на преките чуждестранни инвестиции, равнището на безработица и паричен агрегат М2 върху цикличността на крайното потребление на домакинствата - автор ас. Георги Червенски, катедра „Статистика”, Икономически университет - Варна

В статията се изследва с биспектрален анализ влиянието на преките чуждестранни инвестиции, равнището на безработицата и паричен агрегат М2 върху цикличността на крайното потребление на домакинствата. Доказва се наличието на статистически значими циклични компоненти в динамичните редове за крайното потребление на домакинствата, преките чуждестранни инвестиции и равнището на безработицата. В паричен агрегат М2 няма статистически значим цикличен компонент. С биспектрален анализ чрез фазовия спектър се доказва, че цикличността на крайното потребление на домакинствата зависи от преките чуждестранни инвестиции и от равнището на безработицата в България.

Декомпозиция на разликата в средната продължителност на предстоящия живот чрез анализ на обгръщането и връзка с метода на Das Gupta (1978) - автор Петя Брайнова, докторант в катедра „Статистика и иконометрия”, УНСС, София

Представя се анализът на обгръщането - Data Envelopment Analysis (DEA), като декомпозиционна техника и се показва неговата връзка с метода на Das Gupta (1978). Методът на Das Gupta декомпозира разликата в средната продължителност на предстоящия живот (СППЖ) между две съвкупности по няколко фактора, като освен чистите ефекти от факторите във формулата присъства и остатъчен ефект. Методът DEA декомпозира разликата в СППЖ (общия ефект) по факторите със или без отчитане на различната им степен на влияние върху СППЖ на изследваните съвкупности. В резултат на това полученото декомпозиране не съдържа чисти ефекти и зависи от предварително фиксиран параметър, равен на съотношението между теглата на факторите, което поражда проблем за сравнимостта между DEA декомпозицията и метода на Das Gupta. В настоящото изследване се предлага методологическо решение на този проблем чрез числова характеристика, независеща от ограниченията на анализа.

 

III. В рубриката „Статистически изследвания и анализи” е включена статията:

Руската имиграция в България според преброяванията на населението през 1920 и 1926 година - автори доц. д-р Пенка Пейковска, Институт за исторически изследвания при БАН, София, и Нина Киселкова, главен експерт, НСИ

По своята численост и историческа значимост руската емиграция в България през междувоенния период е съпоставима с руското зарубежие в Париж, Прага, Белград, като руските емигранти у нас, както и тези в Белград, имат значителен принос в развитието на културата и науката на приемащата страна.

През последните две десетилетия темата за руската емиграция в България е в полезрението на българските историци по различни причини: преосмисляне на написаното по проблематиката през епохата на социализма, необходимостта от изчистването на идеологическия поглед върху нея и от създаването на задълбочени разработки въз основа на български архивни материали.

Настоящата разработка си поставя за цел да представи някои демографски аспекти по темата за руската емиграция в България като динамиката на руския емиграционен поток към страната ни, неговите изходни точки и етнически състав, религиозната принадлежност и вътрешната миграция на руското население у нас, структурата му по пол. Визираните демографски процеси и явления са изследвани чрез количествен анализ на данните от преброяванията на населението в България през 1920 и 1926 година. Преброяването на населението като специфичен исторически извор привлича вниманието главно защото досега той не е представлявал интерес за изследователите, изучаващи проблемите на руската емиграция.

Анализираните преброявания на населението през 1920 и 1926 г. в България дават детайлна и задълбочена (а в някои случаи и съвсем нова) представа за демографския облик на руската общност у нас през 20-те години на ХХ в., който в други статистически извори е засегнат само повърхностно или изобщо липсва, особено по отношение на динамиката, изходните точки, етническия и конфесионалния състав на миграционния поток от Русия към България, вътрешните миграции на руското население в България, неговата структура по пол.

 

ІV. В рубриката „Информации, рецензии, консултации” са включени материали, свързани с глобалната инициатива „2013 - Международна година на статистиката”.

Тържествено честване по повод Международната година на статистиката

България се присъедини и активно участва в глобалната инициатива „2013 - Международна година на статистиката”, като целта беше да се затвърди мястото и ролята на българската статистика за развитието и утвърждаването на европейската и световната статистическа практика. Българската научна и статистическа общност се включи активно в този процес. Едно от заключителните събития бе провеждането на тържествено честване, което се състоя на 26 ноември 2013 г. в Големия салон на Българската академия на науките.

Организатори бяха Институтът по математика и информатика - БАН, Националният статистически институт съвместно с Факултета по математика и информатика - СУ „Св. Климент Охридски”, и Българското статистическо дружество.

Шеста конференция на Европейския форум за геостатистика - автор Арслан Ахмедов, главен експерт, отдел „Регионална статистика и ГИС“, дирекция „Статистика на околната среда, инфраструктурата и регионите”, НСИ

От 23 до 25 октомври 2013 г. в София се проведе шестата годишна конференция на Европейския форум за геостатистика (ЕФГС) с финансовата подкрепа на Главна дирекция „Евростат” на Европейската комисия.

Организатори на конференцията бяха Европейският форум за геостатистика и Националният статистически институт на Република България.

Темата на конференцията беше: „Пространствена статистика от различни информационни източници” с акцент върху идентифицирането на нуждите от информация на потребителите.

В конференцията участваха 81 представители от над 26 страни, експерти от националните статистически институции, ЕК, географски институти, представители на академичната общност и на частния сектор, производители и потребители на геостатистически, пространствени данни и продукти.

Научна конференция в Икономически университет - Варна - автор проф. д.ик.н. Димитър Радилов, катедра „Статистика”, Икономически университет - Варна

На 24.10.2013 г. в Икономически университет - Варна, беше проведена Международна научна конференция на тема „Статистиката като наука, образование, професия и дейност”. Конференцията беше организирана от катедра „Статистика” към факултет „Информатика”. Бяха представени 36 научни доклада, отпечатани предварително в самостоятелен сборник (8 доклада на английски език, 3 на руски език и 25 на български език).

За участие в конференцията бяха получени научни доклади на чуждестранни автори от Московския банков институт (Москва, Руска федерация), Мордовския държавен университет „Н. П. Огарьов” (Саранск, Руска федерация), Лвовския национален университет „Иван Франко” (Лвов, Украйна), Висшето училище по икономика и бизнес (Сараево, Босна и Херцеговина) и от Университета в Мазандаран (Балбозар, Иран).

Общото заключение е, че международната научна конференция, посветена на инициативата „2013 - Международна година на статистиката”, реализира поставените научни цели за повишаване на обществената информираност за силата и въздействието на статистиката върху всички сфери на обществото.

Светът на статистиката

„Светът на статистиката” е продължение на успешната в целия свят глобална инициатива „2013 - Международна година на статистиката”.

България е сред първите три държави (заедно с Мексико и Испания), получили най-висока оценка за добре свършена работа, организирани в страната мероприятия, брой регистрирани участници и призови места в обявените конкурси по повод глобалната инициатива „2013 - Международна година на статистиката”.

Засвидетелстваният голям интерес на 2 318 организации от 128 страни през 2013 г. е дал повод на Организационния комитет в началото на 2014 г. да обмисли идеята за по-нататъшно развитие на глобалната инициатива. Така се взема решение сайтът на глобалната инициатива www.statistics2013.org да бъде преименуван на www.worldofstatistics.org, като цялата информация до този момент се запази и продължи да се попълва с нови вести и материали.

 

Годишен абонамент (4 броя): 24.00 лева.

Цена за бр. 3 - 4/2013 г.: 12.00 лева.

 

Изданието може да бъде закупено в:

• Отдел „Разпространение на информацията и публикации” на НСИ,
ул. „П. Волов” № 2, гр. София 1038.

• Териториалните статистически бюра на НСИ в областните центрове.

 

Заплащането на абонамент се извършва:

1. В брой - в отдел „Разпространение на информацията и публикации” на НСИ,

ул. „П. Волов” № 2, гр. София 1038.

2. По банков път

Банкова сметка на НСИ:

IBAN: BG84 BNBG 9661 3000 1190 01

BIC: BNBGBGSD

БНБ - СОФИЯ