Премини към основното съдържание

Списание „Статистика”, бр. 1 - 2/2013 г.

Публикувано на: 11.12.2013 - 17:12
Националният статистически институт уведомява потребителите на статистическа информация, че излезе от печат списание „Статистика”, бр. 1 - 2 за 2013 година. Изданието е на български език с резюмета на английски и руски език и включва рубриките:
I. Теория и методология на статистическите изучавания.
II. Статистически изследвания и анализи.
III. Развитие на статистическата теория и практика.
IV. Информации, рецензии, консултации.
 
„2013 - Международна година на статистиката” - д-р Ренета Инджова, председател на НСИ.
През 2013 г. целият свят отбелязва Международната година на статистиката. Това е ясен знак, че световната общност оценява приноса на статистическата наука за измерване на прогреса на обществото, разчита на статистическите данни и цени високо професионалния труд на статистиците.
Инициативата „2013 - Международна година на статистиката” е световно събитие и признание за статистическата наука. Чрез обединяване на усилията на статистическите организации по целия свят се популяризира значението на статистиката сред научните среди, бизнеса, медиите, политици, работодатели, студенти, сред всички потребители на статистически данни.
Националният статистически институт като водещ авторитет в статистическата тематика в България и като част от европейската и световната статистическа общност също отбелязва Международната година на статистиката с редица събития.
 
І. В рубриката „Теория и методология на статистическите изучавания” са публикувани статиите:
• Някои основни аспекти на социалната политика и ролята на статистиката в началото на новото хилядолетие - автор д-р Богдан Богданов, началник на отдел „Статистика на доходите и разходите на домакинствата” в НСИ.
Статията разглежда проблемите и въпросите на ефективната и общественозначимата социална политика, която трябва да бъде лакмусът на статистическите данни. Акцентира се върху качеството на статистическите данни като гаранция за адекватни политики. Изтъква се взаимозависимостта между добрите управленски решения и качеството на статистическата информация. Имплицитно се поставя и проблемът за грамотността на политиците, които могат да използват статистическата информация за обосноваване на своите решения и действия.
Продуктово-ресурсните взаимодействия - интегративен фактор за продуктивността и устойчивостта на икономическото развитие - автор проф. д.ик.н. Асен Ковачев.
В статията се разглеждат продуктово-ресурсните взаимодействия в икономиката и производните от тях мултипликативно-интегративни ефекти като генератор на продуктивността и балансовата устойчивост на нейното развитие. Взаимодействието се постига в рамките на динамичната теория на системите - чрез мрежата от връзки между ресурсите в input матрицата, както и структурните промени в output вектора на реализираната продукция. Продуктово-ресурсното взаимодействиe се постига чрез RPSD итеративния алгоритъм с математическо и емпирично проверено доказателство в стопанската практика.
Методология за извършване на оценки от извадкови изследвания на ниво общини и населени места посредством кластерен и структурен анализ - автори Валерия Ангелова, старши експерт, отдел „Регионална статистика и ГИС” в НСИ, и Ивайло Гавазки, главен експерт, отдел „Демографска статистика” в НСИ.
Методите за оценка на данни за малки териториални единици се прилагат за преодоляване на малкия размер на извадките и производство на достатъчно надеждни данни в сравнение с тези, получавани при използването на директни оценки от самото извадково изследване. Авторите прилагат кластерен анализ на основата на структурен анализ за дефинирането на хомогенни групи от населени места според някои демографски, социални и икономически характеристики. Работата в една хомогенна среда позволява производството на данни за малки териториални единици посредством използването на вероятностите за реализация на конкретно събитие във всеки един от кластерите и налагането им върху средногодишния брой на населението в населените места.
 
ІІ. В рубриката „Статистически изследвания и анализи” са включени статиите:
Наблюдение на доходите и условията на живот - анализ за влиянието на образователното равнище върху бедността - автор д-р Десислава Димитрова, държавен експерт в отдел „Статистика на доходите и разходите на домакинствата“, НСИ.
В статията е разгледан въпросът за връзката между равнището на бедност и образованието. Представени са възможностите за използване на информацията от ежегодно провежданото Наблюдение на доходите и условията на живот (EU-SILC) за изготвяне на емпирични оценки и анализи. Формирането на лонгитудинален компонент от изследването позволява проследяване на едни и същи домакинства за по-продължителен период от време - участие в поне две последователни години. Тази особеност позволява по-задълбочен анализ на промените, настъпили в домакинствата, и най-вече оценка на продължително бедните по различни признаци. Изследването на динамиката и риска от изпадане в бедност на индивидите въз основа на образователното равнище позволява формирането на профили на бедните и дава възможност да се очертаят главните насоки и приоритети на образователната и социалната политика.
• Социалната подмяна на институцията „несъстоятелност” в България след 1989 година - автор доц. д-р Мария Стоянова, катедра „Икономическа социология”, УНСС.
Статията разглежда актуален проблем на българската изследователска и социална практика - социалната подмяна на несъстоятелността след 1989 година. Върху базата на статистическа и емпирична социологическа информация са представени четири маски на несъстоятелността - маската на опозоряването (стигматизацията), маската на раздържавяването, маската на умишления фалит и маската на преодоляване на стигматизацията. Защитена е тезата, че социалната подмяна е възможна поради ниската степен на институционализация на несъстоятелността в България и несинхронизирането на нашето законодателство по несъстоятелност с това на ЕС. Направени са обобщения и предложения за преодоляване на съществуващите практики.
 
III. В рубриката „Развитие на статистическата теория и практика” е включена статията:
Ролята на успешната комуникация относно статистическата информация за повишаване на доверието на потребителите и респондентите - автор Антоанета Илкова, главен експерт в отдел „Административно обслужване“, НСИ.
В края на май 2013 г. в Берлин се проведе конференция на ИКЕ на ООН по проблемите на комуникацията относно статистическата информация, в която взеха участие представители на 35 статистически и други организации от цял свят.
Конференцията е регулярна и включва обсъждане на текущите и бъдещите инициативи в областта на комуникацията, свързана със статистическите продукти и услуги, споделяне на добри практики и иновационни идеи за осъществяване на бъдещи комуникационни дейности. В работата на конференцията бяха очертани най-важните съвременни тенденции в областта на комуникациите.
 
ІV. В рубриката „Информации, рецензии, консултации” са включени материали, свързани с глобалната инициатива „2013 - Международна година на статистиката”.
Статистическа изложба „България и светът в числа”
Националният статистически институт и Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ през март организираха изложбата „България и светът в числа” в Централното фоайе на Националната библиотека.
Изложбата представи на обществеността най-важните и основополагащи документи за първите институции, извършващи системна статистическа дейност в България. Целта беше да се акцентира върху значимостта и традициите на статистиката, като се представят статистическите издания, които са част от книжовното, научното и културното наследство на България. Вече 133 години българската статистика регистрира и отразява социалното и икономическото развитие на страната. Статистическите изследвания, проведени през периода 1880 - 2013 г., разказват историята на България в числа.
Участие на ученици от България в инициативата „Международна година на статистиката”
Националният статистически институт като водеща организация в събирането, обработката и разпространението на статистически данни в нашата страна отбелязва Международната година на статистиката с различни инициативи и събития, в които се включиха много млади хора. В организирания международен конкурс за изработване на видеоклипове и материали на статистическа тематика голям успех постигнаха Свилен Донев - ученик от Първа английска гимназия в гр. София, спечелил трета награда в конкурса за изработване на видеоматериал с тематично заглавие „Статистиката - граматика на науката”, и Благовеста Минева - ученичка от Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов” в гр. Дряново, която със съдействието на своя съученик Димо Енев участва с видеоматериал на тема: „Какво е статистиката за всеки от нас?”.
Две дигитални колекции в интернет
Библиотеката на Националния статистически институт публикува дигиталните колекции „Преброяване на населението на 1 януари 1888 година” и „Преброяване на населението на 1 януари 1893 година”. Потребителите на статистическа информация имат безплатен онлайн достъп до почти 10 000 дигитални страници статистически данни за населението по пол, възраст, семейно положение, родно място, местожителство, матерен език, грамотност, народност, населени места, административни райони и други. Двете преброявания, извършени след Съединението на Княжество България с Източна Румелия, са изключително ценни не само за времето си, но и от историческа гледна точка.
 
Годишен абонамент (4 броя): 24.00 лева.
Цена за бр. 1 - 2/2013 г.: 12.00 лева.
 
Изданието може да бъде закупено в:
• Отдел „Административно обслужване” на НСИ, ул. „П. Волов” № 2, гр. София 1038.
• Териториалните статистически бюра на НСИ в областните центрове.
 
Заплащането на абонамент се извършва:
1. В брой - в отдел „Административно обслужване” на НСИ
ул. „П. Волов” № 2
гр. София 1038
2. По банков път
Банкова сметка на НСИ:
IBAN: BG84 BNBG 9661 3000 1190 01
BIC: BNBGBGSD
БНБ - СОФИЯ