Доходи на домакинствата
Тримесечният общ доход средно на лице от домакинство през второто тримесечие на 2025 г. е 3 620 лв. и нараства с 12.6% спрямо същия период на 2024 година.
В структурата на общия доход с най-висок относителен дял е доходът от работна заплата (58.3%), следван от доходите от пенсии (28.3%) и от самостоятелна заетост (7.6%). Спрямо второто тримесечие на 2024 г. относителният дял на дохода от работна заплата се увеличава с 2.1 процентни пункта, от самостоятелна заетост - с 0.3 процентни пункта, а от пенсии намалява с 0.8 процентни пункта.
В номинално изражение през второто тримесечие на 2025 г. в сравнение със същото тримесечие на 2024 г. доходите средно на лице от домакинство по източници се променят, както следва:
През второто тримесечие на 2025 г. относителният дял на паричния доход на домакинствата в общия доход е 99.7%, а делът на дохода от натура - 0.3%.
Разходи на домакинствата
Тримесечният общ разход средно на лице от домакинство през второто тримесечие на 2025 г. е 3 157 лв. и се увеличава с 11.7% спрямо същия период на предходната година.
В структурата на общия разход с най-голям относителен дял са разходите за храна и безалкохолни напитки (30.1%), следвани от разходите за данъци и социални осигуровки (15.9%), за жилище (14.7%), и за транспорт и съобщения (11.0%).
Спрямо второто тримесечие на 2024 г. относителният дял на разходите за храна и безалкохолни напитки нараства с 0.6 процентни пункта, за данъци и социални осигуровки - с 1.1 процентни пункта, за жилище - с 0.7 процентни пункта, а за здравеопазване намалява с 1.1 процентни пункта.
Като абсолютни стойности през второто тримесечие на 2025 г. в сравнение със същото тримесечие на 2024 г. средно на лице от домакинство разходите по видове се променят, както следва:
Потребление на домакинствата
Потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство през второто тримесечие на 2025 г. се променя в сравнение със същия период на 2024 г., както следва:
Продукти | Второ тримесечие 2024 | Второ тримесечие 2025 |
---|---|---|
Хляб и тестени изделия - кг | 16.9 | 17.1 |
Месо - кг | 10.1 | 10.7 |
Месни произведения - кг | 4.1 | 4.1 |
Мляко прясно - л | 4.9 | 5.1 |
Мляко кисело - кг | 7.2 | 7.6 |
Сирене - кг | 2.9 | 2.7 |
Яйца - бр. | 43.0 | 45.0 |
Олио - л | 2.5 | 2.3 |
Плодове - кг | 12.0 | 12.4 |
Зеленчуци - кг | 20.2 | 21.0 |
Фасул, зрял - кг | 0.9 | 1.0 |
Картофи - кг | 6.7 | 6.7 |
Захар - кг | 1.3 | 1.2 |
Методологични бележки
Данните са получени от тримесечното Наблюдение на домакинските бюджети. Наблюдението е репрезентативно, като се използва случайна извадка от 3 060 домакинства.
Обикновено домакинство образуват две или повече лица, които живеят в едно жилище или в част от жилище, хранят се заедно и имат общ бюджет, независимо от това дали имат роднински връзки помежду си. Домакинство е и едно лице, което живее самостоятелно, храни се отделно и има свой отделен бюджет.
Колективните домакинства не са обект на изучаване на домакинските бюджети.
Основните показатели за доходите, разходите и потреблението се оценяват тримесечно и годишно и се представят под формата на средни величини и относителни дялове.
Доходите на домакинствата в пари и натура включват доходите на всички членове на домакинството от работна заплата, пенсии, самостоятелна заетост, обезщетения за безработни, социални помощи и други. Включват се и други доходи, общи за домакинството, като регулярни или еднократни трансфери от други домакинства и продажби на имущество.
Разходите на домакинствата включват разходите за храна, напитки, тютюневи изделия, жилище (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане), транспорт, съобщения, здравеопазване, данъци, социални осигуровки и други.
Потреблението средно на лице от домакинство представлява количествата консумирани хранителни продукти и напитки при домашни условия и не включва консумацията в заведения за обществено хранене.
Подробна информация за Наблюдението на домакинските бюджети и резултатите от него са публикувани на сайта на НСИ (http://www.nsi.bg) в рубрика „Доходи, разходи и потребление на домакинствата“ и в Информационна система ИНФОСТАТ.
Copyright © 2025 НСИ Всички права запазени