Лого на ISLP
Лого на НСИ

Резултати

Български ученици с награди на Международния конкурс за статистически плакат

Приключи Международният конкурс за статистически плакат 2020 - 2021. Победителите в състезанието бяха обявени в първия ден на 63-тия световен статистически конгрес, който се провежда от 11 до 16 юли в Хага, Нидерландия. Авторитетно международно жури отличи два български отбора с първо и трето място в съответните категории след оспорвана надпревара, в която взеха участие 16 600 участници от 31 държави.

Първо място в категория 2 (ученици, родени между 2002 г. и 2004 г. вкл.) спечели отбор „Sacrementum“ от ПМГ „Акад. Сергей Корольов“ - Благоевград, с плакат на тема „Заобикалящата ни среда - какво правя и какво мога да направя, за да живея в един по-чист свят“, който ни запознава с последиците от човешката намеса в околната среда и начините да я предпазим.

На трето място в категория 1 (ученици, родени през 2005 г. или по-малки) се класира отбор „Мишел“ от СУ „Козма Тричков“ - Враца, с плакат „Лешоядите и младите хора днес“, който показва отношението на младите хора в България към лешоядите и ефективните методи за повишаване на обществената осведоменост за съхраняване на биологичното разнообразие в страната.

Анализите и изводите в двата плаката са направени въз основа на собствени проучвания сред ученици и младежи, които изразяват отношението си по актуалната тема за опазването на околната среда.

Международният конкурс за статистически плакат се организира от Международната асоциация за статистическо образование, образователната секция на Международния статистически институт. В България състезанието се провежда от Националния статистически институт. Инициативата има за цел да популяризира статистическата наука и практика сред учениците и студентите, да събуди интереса им към числата и към статистическите изследвания, да развие уменията им за работа в екип, интерпретиране и визуализация на статистически данни.

Поздравяваме победителите за отличното им представяне, за тяхното творческо дръзновение, кураж и воля за победа! Пожелаваме им да бъдат все така любопитни към света на знанието, да покоряват нови върхове и да ни радват и в бъдеще със своите успехи!

 

Приключи националният кръг от Международния конкурс за статистически плакат 2020 - 2021

Конкурсът се организира за втори път от Националния статистически институт на територията на България.

Целта на конкурса е да се развият уменията на учениците и студентите да използват статистическите данни като инструмент за изучаване на обществено-икономическите процеси и средата, в която живеят.

Участниците в трите категории имаха за задача да подготвят плакат на тема от областта на екологията, околната среда и устойчивото развитие, която да илюстрират със статистически данни от собствени проучвания или надеждни източници, като използват подходящи средства за визуализация.

В трите категории се регистрираха за участие 94 отбора от 24 града и 38 учебни институции в България. 57 отбора изпратиха своите плакати в срок:

Най-много плакати изпратиха участниците от Бургас и Варна - по девет, следвани от участниците от Пловдив и Добрич - по шест плаката.

Победители и резултати в националния кръг:

Резултати: Категория 1

Резултати: Категория 2

Резултати: Категория 3

Победители в Категория 1:

1-во място: плакат „Лешоядите и младите хора днес“, отбор МИШЕЛ - СУ „Козма Тричков“, гр. Враца,

2-ро място: плакат „Замърсяването в малкия и големия град“, отбор Girls Power - СУ „Васил Левски“, гр. Троян

3-то място: плакат „Въздухът, който дишаме“, отбор Lionza - МГ „Д-р Петър Берон“, гр. Варна

Победители в Категория 2:

1-во място: плакат „Заобикалящата ни околна среда - Какво мога да направя, за да живея в един по-чист свят?“, отбор Sacramentum - ПМГ „Акад. С. Корольов“, гр. Благоевград

2-ро място: плакат „Waste sorting - A bit more responsible for a much better future“, отбор Тодор Рачински - ПГЗ "Тодор Рачински", гр. Генерал Тошево

3-то място: плакат „Personal Social Responsibility“, отбор MEDA - ЧПГТП „Райко Цончев“, гр. Добрич

Победители в Категория 3:

1-во място: плакат „To Bee or not to Bee?“, отбор FiveStats - УНСС, гр. София

2-ро място: плакат „The new plague of the 21st century: SUGAR“, отбор Пчели - УНСС, гр. София

3-то място: плакат „Global Warming and Polar bears“, отбор Chaos, РУ „Ангел Кънчев", гр. Русе

Отборите, класирани на първо място в националния кръг, ще вземат участие в международния кръг на конкурса, който ще се проведе от 1 март 2021 г., а победителите в трите категории ще бъдат обявени по време на 63-ия световен статистически конгрес в Хага, Нидерландия, 11 - 15 юли 2021 година.

Национален статистически институт | Адрес: ул. "П. Волов" № 2 София 1038, България | Е-поща: [email protected]