Премини към основното съдържание

Приключи националният кръг на Международния конкурс за статистически плакат 2022 – 2023

Публикувано на: 10.03.2023 - 16:44

За трети път Националният статистически институт организира за България участието на отбори в състезанието за статистически плакат, организирано от Международната асоциация за обучение по статистика и Международния статистически институт.

Конкурсът дава възможност на ментори и ученици да изявят своите таланти при използването на статистическите данни като инструмент за изучаване на обществено-икономическите процеси и средата, в която живеят.

В това издание на конкурса нямаше предварително зададена тема, на която участниците да представят своите знания и умения. Сами трябваше да подберат източниците си на информация, като с това докажат способността си да разпознават фалшивите новини. Можеха също така да проведат собствени анкетни проучвания, въз основа на които да развият своето графично представяне на данните и да обосноват изводите си.

Надпреварата беше много оспорвана, защото в трите категории за участие се регистрираха 165 отбора, от 34 населени места и 61 учебни заведения. 101 отбора изпратиха плакатите си в срок. Българското жури на състезанието беше впечатлено от креативността на младите хора, от графичните им умения и целенасочените им изводи. Особено радващо е талантливото присъствие на участниците от Категория 2.

Най-много плакати изпратиха учебни институции от София - 35, следвани от Варна - 24, и Добрич - 19 плаката.

Победители и резултати в националния кръг:

Резултати: Категория 1

Първо място: Отбор „БДС“, СУ „Св. Константин-Кирил Философ“, Пловдив, с плакат: „Без тормоз и насилие в училището ни“, 98.5 точки.

Второ място: Отбор „PANTERS“, МГ „Д-р Петър Берон“, Варна, с плакат: „Стресът в човешкия живот“, 98 точки.

Трето място: Отбор „ГрафКо“, СУ „Димитър Маринов“, Лом, с плакат: „BROWN BEAR“, 97 точки.

Резултати: Категория 2

Първо място: Отбор „TELBOD“, НТГ, Пловдив, с плакат: „Полярни вести“, 97.5 точки.

Второ място: Отбор „PMG_ON_TOP“, ПМГ „Св. Климент Охридски“, Силистра, с плакат: „Можем ли без зависимости“, 93 точки.

Трето място: Отбор „The heart of nation“, ПГИИ „Джон Атанасов“, Търговище, с плакат: „Нива на самоубийства в Южна Корея“, 92 точки.

Резултати: Категория 3

Първо място: Отбор „K\DA“, Технически университет – София, с плакат: „Мястото на жената в модерния свят“, 94 точки.

Второ място: Отбор „MIK Group“, Русенски университет, с плакат: „Изкуственият интелект в развитието и бъдещето на бизнеса“, 91 точки.

Трето място: Не се присъжда.

Националният статистически институт благодари на всички за участието им, поздравява победителите и им пожелава успех в международния кръг!