Светът на статистиката

Това се случи в Габрово през месеца, в който отбелязваме 133-ата годишнина на родната статистика, през Международната година на статистиката

На 13 юни 2013 г. в Териториалното статистическо бюро – Габрово, се проведе тържество по повод награждаването на единствения участник от област Габрово в завършилия Международен конкурс за изработване на статистически видео материал, посветен на Международната година на статистиката.

„Какво е статистиката за всеки от нас?”триминутният мой клип разкрива какво е значението и влиянието на статистическите данни за всеки човек, как те помагат за развитието в материален и морален план в живота на хората, и в частност на младите семейства – сподели Благовеста Минева – ученичка в 11 клас на Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов” – гр. Дряново, специалност „Банково дело”. Статистиката е от предметите, които се изучават с особен интерес в Икономическата гимназия.

Благовеста Минева презентира видеоматериала за МГС

Победителката в конкурса Благовеста Минева

Замисълът и идеята за реализирането на видеоматериала са на Благовеста, а подкрепа и съдействие като участник получава от нейния  съученик Димо Енев.

Г-н Шорт – организатор на проекта по повод отбелязването на Международната година на статистиката, в свое писмо лично е изразил задоволството си от участието на учениците. Клипът се определя като подходящ за награда в три категории: „Най-добър видеоматериал“, „Най-добър видеоматериал от лице или група от автори до/или на 18-годишна възраст“, и „Най-добър неанглоезичен видеоматериал“. Писмото завършва с поздрава: „Статистически Ваш – Том Шорт”.

Тържеството беше открито от директора на ТСБ Георги Цветков, който за пореден път запозна служителите и гостите от ПГИ „Рачо Стоянов” с напредъка по изпълнението на плановите задачи, свързани с достойното отбелязване на Международната година на статистиката в област Габрово, и със станалите традиционни съвместни прояви с училището. Той благодари на учениците, преподавателите и ръководството на училището за интереса към дейността на НСИ и изрази увереност, че сътрудничеството с ТСБ ще се развива и задълбочава.

Ученичката Благовеста Минева представи своя видеоматериал пред аудиторията, след което се проведе и кратка дискусия.

Директорът на ПГИ „Рачо Стоянов” също приветства статистиците и подчерта ролята им за професионалното израстване на учениците.

Г-ца Благовеста Минева получи благодарствено писмо от директора на ТСБ и беше наградена със статистически издания на НСИ. Директорът на ПГИ „Рачо Стоянов” също награди ученичката.

Поздравления за победителката

Поздравления за победителката

В края на събитието, посветено на Международната година на статистиката, в Териториалното статистическо бюро – Габрово, беше открита и мини художествена галерия, съдържаща 11 цветни репродукции на българския художник Жорж Папазов.

Мини художествена галерия с репродукции на Жорж Папазов

Откриване на мини художествена галерия