Наети лица и средна брутна заплата в област София (столица) през третото тримесечие на 2023 година

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област София (столица) към края на септември 2023 г. намаляват с 6 177 спрямо второ тримесечие на 2023 г., като достигат 792.3 хиляди. Спрямо края на второ тримесечие на 2023 г. най – голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Образование” – с 1.7%, „Добивна промишленост” – с 1.2% и „Хуманно здравеопазване и социална работа” – с 0.5%. Намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Хотелиерство и ресторантьорство“ с 8.7%, „Други дейности”- с 3.1% и „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“ с 2.5%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най – голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” с 20.9% и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” с 13.0%.

В края на септември 2023 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са със 7.6 хил., или с 1.0%, повече в сравнение с края на септември 2022 г. Най – голямо увеличение на наетите в абсолютно изражение се наблюдава в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – с 3.7 хил., „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” – с 2.8 хил., и „Хотелиерство и ресторантьорство”- с 2.6 хиляди. В процентно изражение увеличението е най – значително в икономическите дейности „Добивна промишленост“ с 14.7% и „Хотелиерство и ресторантьорство” – с 10.1%, както и „Строителство“  с 5.1%.