НАЕТИ ЛИЦА И СРЕДНА БРУТНА РАБОТНА ЗАПЛАТА ПРЕЗ ЧЕТВЪРТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2016 Г. В ОБЛАСТ РУСЕ (ПРЕДВАРИТЕЛНИ ДАННИ)

По предварителни данни към края на декември 2016 г. списъчният брой на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Русе е 70.4 хиляди. Спрямо края на септември 2016 г. наетите лица намаляват с 0.4%, а в сравнение със същия период на предходната година (декември 2015 г.) е регистриран ръст с 5.5%. В обществения сектор на област Русе работят 13.6 хил. наети, а в частния сектор – 56.8 хил., или 80.6% от всички наети лица в областта. Спрямо края на третото тримесечие на 2016 г. броят на наетите лица в обществения сектор бележи ръст с 1.7%, а в частния сектор намалява с 0.9%.

В сектора на услугите към края на декември 2016 г. работят 37.1 хил. (52.7%) от наетите лица, в индустрията – 29.9 хил. (42.5%), а в селското, горското и рибното стопанство – 3.4 хиляди (4.8%). В сектора на услугите най-голям относителен дял заема икономическа дейност „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети”- 27.4% от всички наети в сектора. Спрямо края на третото тримесечие на 2016 г. броят на наетите в тази дейност нараства с 3.1%, а в сравнение с края на декември 2015 г. е регистриран ръст с 2.6%. Работещите в предприятията от преработващата промишленост (25.7 хил.) дават облика на 85.8% от общия брой на наетите в икономически сектор „Индустрия”.

В област Русе работят 3.1% от всички наети лица в страната, като разпределението по икономически сектори показва, че в аграрния сектор (селско, горско и рибно стопанство) наетите в областта представляват 5.0% от всички наети в този сектор, в индустрията – 4.2%, а в сектора на услугите делът на наетите в област Русе е 2.5% от всички наети, ангажирани в дейности в обхвата на този икономически сектор в страната.

Към 31.12.2016 г. в областната икономика 5.0 хил. лица са наети на непълно работно време, а 11.7 хил. работят на минимална работна заплата. Най-голям остава относителният дял на лицата с минимално месечно възнаграждение в преработващата промишленост (30.0%), като в сравнение с края на предходното тримесечие броят им намалява с 18.1%. В периода октомври-декември 2016 г. на работа са били приети общо 5 668 лица, а напусналите на различни основания са 6 428. Данните сочат, че 37.9% от приетите и 31.0% от напусналите лица са свързани с икономически активни предприятия от сферата на преработващата промишленост.

През последното тримесечие на 2016 г. средната месечна работна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Русе е 828 лв., или със 162 лв. под средната за страната (990 лева). Спрямо третото тримесечие на 2016 г. е регистрирано увеличение от 33 лв., а в сравнение с четвъртото тримесечие на 2015 г. увеличението е с 99 лв., или с 13.6%. Средната месечна работна заплата за октомври е 814 лв., за ноември – 826 лв., и за декември – 844 лева. По размер на средната заплата областта се нарежда на 10-та позиция сред областите в страната. Най-високо е заплащането в областите София (столица) – 1 336 лв. и Враца – 967 лева. С най-ниско средномесечно възнаграждение отново са наетите лица в област Видин – 679 лева. В сравнение с третото тримесечие на 2016 г. във всички области в страната е регистрирано увеличение в размера на работната заплата, като най-значително е в област Враца – с 9.8%, а най-малко в област Смолян – с 1.0%.

В обществения сектор средната работна заплата за периода октомври-декември 2016 г. е 932 лв., а в частния сектор – съответно 803 лева. В сравнение с предходното тримесечие средната работна заплата в обществения сектор на областта бележи увеличение с 89 лв. или с 10.6%, а в частния нараства с 2.6%. Средната месечна работна заплата на наетите в обществения сектор е с 9.8% под средното равнище за страната, а тази в частния – със 17.7%. В национален мащаб средната работна заплата в обществения сектор надвишава тази в частния с 5.8%, докато за област Русе разликата достига 16.1%.

Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през четвъртото тримесечие на 2016 г. са получили наетите лица в икономическите дейности „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” – 1 252 лв., „Хуманно здравеопазване и социална работа” – 1 048 лв., и работещите в сферата на държавното управление – 976 лева. И през това тримесечие най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство” – 493 лв., и „Административни и спомагателни дейности” – 467 лева. В сравнение с третото тримесечие на 2016 г. средната месечна работна заплата на наетите по трудово правоотношение в хотелиерския и ресторантьорския бизнес бележи ръст с 2.7%, а при ангажираните с административни и спомагателни дейности липсва динамика.

Спрямо периода юли-септември 2016 г. в три икономически дейности в област Русе средната месечна работна заплата бележи намаление, което е най-значително в дейност „Строителство”. В останалите икономически дейности, представени в област Русе, средномесечното възнаграждение на наетите лица нараства.

Сравнението на средната месечна работна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение по икономически дейности в област Русе със средното равнище за страната показва, че в икономически дейности „Селско, горско и рибно стопанство”, «Хуманно здравеопазване и социална работа» и «Други дейности» средната работна заплата за областта надвишава регистрираната средна за страната.

 

 Методологични бележки

 

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия. Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак – 28 административни области, икономическа дейност по КИД – 2008, размер на предприятието според броя на наетите лица.

Методологията на тримесечното наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, както и актуални данни, могат да бъдат намерени на интернет страницата на НСИ – http://www.nsi.bg/.