НАЕТИ ЛИЦА И СРЕДНА БРУТНА РАБОТНА ЗАПЛАТА ПРЕЗ ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2016 Г. В ОБЛАСТ РУСЕ (ПРЕДВАРИТЕЛНИ ДАННИ)

По предварителни данни към края на март 2016 г. списъчният брой на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Русе е 69.2 хиляди. Спрямо края на декември 2015 г. наетите лица нарастват с 3.7%, а в сравнение със същия период на предходната година (март 2015 г.) – с 1.5%. В обществения сектор на област Русе работят 13.1 хил. наети, а в частния сектор – 56.1 хил., или 81.1.% от всички наети лица в областта. Спрямо края на четвъртото тримесечие на 2015 г. липсва динамика в броя на наетите лица в обществения сектор, докато в частния сектор той бележи ръст от 4.6%.

В сектора на услугите към края на март 2016 г. работят 35.7 хил. (51.6%) от наетите лица, в индустрията – 29.4 хил. (42.5%), а в селското, горското и рибното стопанство – 4.1 хиляди (5.9%). В сектора на услугите най-голям относителен дял заема икономическа дейност „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети”- 26.9% от всички наети в сектора. Спрямо края на последното тримесечие на 2015 г. броят на наетите в тази дейност намалява с 3.1%, а в сравнение с края на март 2015 г. е регистриран ръст с 6.3%. Работещите в предприятията от преработващата промишленост (25.4 хил.) дават облика на 86.3% от общия брой на наетите в икономически сектор „Индустрия”. Спрямо края на декември 2015 г. броят на наетите в тази дейност нараства с 432 души или с 1.7%, а в сравнение със същия период на предходната година бележи спад с 0.9%.

В област Русе работят 3.0% от всички наети лица в страната, като разпределението по икономически сектори показва, че в аграрния сектор (селско, горско и рибно стопанство) наетите в областта представляват 5.3% от всички наети в този сектор, в индустрията – 4.1%, а в сектора на услугите делът на наетите в област Русе е 2.4% от всички наети, ангажирани в дейности в обхвата на този икономически сектор в страната.

Към 31.03.2016 г. в областната икономика 4.0 хил. лица са наети на непълно работно време, а 12.9 хил. работят на минимална работна заплата. В сравнение с края на декември 2015 г. броят на наетите на непълен работен ден намалява с 20.1% , а този на работещите на минимална заплата се увеличава с 19.9%. Най-голям остава относителният дял на лицата с минимално месечно възнаграждение в преработващата промишленост (36.0%), като в сравнение с края на предходното тримесечие броят им нараства с 11.1%. В рамките на периода януари – март т. г. на работа в предприятията в областта са приети 7 737 лица, а напусналите на различни основания са 6 554, което сочи положителна релация от 1 183 лица (броят на приетите през първото тримесечие надвишава този на напусналите с 1 183). Данните сочат, че около една трета от приетите и съответно напуснали лица са свързани с икономически активни предприятия от сферата на преработващата промишленост.

През първото тримесечие на 2016 г. средната месечна работна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Русе е 761 лв., или със 170 лв. под средната за страната (931 лева). Спрямо четвъртото тримесечие на 2015 г. е регистрирано увеличение от 32 лв., а в сравнение с първото тримесечие на 2015 г. увеличението е с 86 лв., или с 12.7%. Средната месечна работна заплата за януари е 758 лв., за февруари – 752 лв., и за март – 772 лева. По размер на средната заплата областта се нарежда на 9-та позиция сред областите в страната. Най-високо е заплащането в областите София (столица) – 1 265 лв. и Стара Загора – 903 лева. С най-ниско средномесечно възнаграждение отново са наетите лица в област Видин – 637 лева. В сравнение с последното тримесечие на 2015 г. в общо 16 области в страната е регистрирано увеличение в размера на работната заплата, като най-значителен е ръстът в област Кюстендил – с 5.0%. В пет от областите в страната ръстът на показателя е по-малък от 1%. Само в област Габрово работната заплата запазва равнището си от периода октомври – декември 2015 година. Най-значителен спад е регистриран за област София – с 6.5%.

В обществения сектор средната работна заплата за периода януари – март 2016 г. е 834 лв., а в частния сектор – съответно 743 лева. В сравнение с предходното тримесечие средната работна заплата в обществения сектор на областта бележи намаление с 47 лв. или с 5.3%, а в частния нараства със 7.5%. Средната месечна работна заплата на наетите в обществения сектор е с 10.9% под средното равнище за страната, а тази в частния – с 20.0%. В национален мащаб средната работна заплата в обществения сектор надвишава тази в частния с 0.8%, докато за област Русе разликата достига 12.2%.

Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през първото тримесечие на 2016 г. са получили наетите лица в икономическите дейности „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” – 1 242 лв., „Хуманно здравеопазване и социална работа” – 918 лв., и работещите в сферата на държавното управление – 881 лева. И през това тримесечие най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство” – 481 лв., и „Административни и спомагателни дейности” – 466 лева. В сравнение с последното тримесечие на 2015 г. средната месечна работна заплата на наетите по трудово правоотношение в хотелиерския и ресторантьорския бизнес бележи ръст с 12.4%, а при ангажираните с административни и спомагателни дейности увеличението е със 7.1%.

Спрямо периода октомври – декември 2015 г. в 13 икономически дейности в област Русе средната месечна работна заплата бележи увеличение, което е най-значително в «Професионални дейности и научни изследвания» и «Други дейности». В останалите шест икономически дейности, представени в област Русе, средномесечното възнаграждение на наетите лица намалява.

Сравнението на средната месечна работна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение по икономически дейности в област Русе със средното равнище за страната показва, че в икономически дейности „Селско, горско и рибно стопанство” и „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” средната работна заплата за областта надвишава регистрираната средна за страната.

 

 

Методологични бележки

 

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия. Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак – 28 административни области, икономическа дейност по КИД – 2008, размер на предприятието според броя на наетите лица.

Методологията на тримесечното наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, както и актуални данни, могат да бъдат намерени на интернет страницата на НСИ – http://www.nsi.bg/.